A harminc éves múltnak nincs jövője?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén ünnepli megalakulásának harminc éves évfordulóját, ám elképzelhető hogy az ünnepi évben működésképtelenné válik a szervezet. A hét végén megjelent a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium "Zöld forrás" pályázati kiírásának tervezete, mely drasztikusan csökkenteni szándékozik a környezet és természetvédő szervezetek pályázati úton elnyerhető támogatását, miközben olyan feladatokra irányoz elő százmilliókat, melyek nem tartoznak a környezetvédelem feladatai közé.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén ünnepli megalakulásának harminc éves évfordulóját. Az elmúlt három évtized alatt az MME Közép-Európa legnagyobb természetvédelmi, társadalmi szervezetévé nőtte ki magát, tevékenysége és eredményei megemlítése nélkül ma már nem lehet a hazai természetvédelemről beszélni. Az egyesület mindig partnerként viszonyult az állami természetvédelemhez, csak velük együttműködve tudta elképzelni madár- és természetvédelmi tevékenységét.

Az MME a megszerzett állami források esetén minden egyes forinthoz további három forintot rakott hozzá, hogy munkáját hatékonyabbá tegye. Az egyesületben dolgozó személyek, és a több száz önkéntes elkötelezett, és áldozatos munkája nélkül az ország ma szegényebb lenne számos értékkel. A 30 év alatt gyermekek tízezrei vettek részt táborainkban, és váltak olyan felnőttekké, akik ma saját gyermekeik számára adják tovább az itt tapasztaltakat.

Feladataink megvalósításához minden évben segítségül hívtuk a Környezetvédelmi Minisztérium Közcélú Keretét, mely ha szűkösen is, de forrást teremtett azokra a feladatainkra, melyek hasznosságához nem férhet kétség.

A hét végén megjelent a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium "Zöld forrás" pályázati kiírásának tervezete, mely drasztikusan csökkenteni szándékozik a környezet és természetvédő szervezetek pályázati úton elnyerhető támogatását, miközben olyan feladatokra irányoz elő százmilliókat, melyek nem tartoznak a környezetvédelem feladatai közé.

Ez a váratlan fordulat felkészületlenül érte egyesületünket is. Annyira váratlanul, hogy még annak is fennáll a veszélye, hogy az MME májustól működésképtelen lesz.

Mit mondjunk a 8000 tagnak és persze a társadalomnak?

Mondjuk azt, hogy az államnak nem fontos a környezetvédelem?

Mondjuk azt, hogy az eddigi önkéntes munkájukat ennyire becsülték?

Az elmúlt években törekedtünk arra, hogy szorosabbra fonjuk a kapcsolatot a Környezetvédelmi Minisztériummal és az állami természetvédelemmel. Most már látjuk, hogy sikertelenül próbáltuk megértetni velük ajánlatunkat.

Nincs szükségük a több ezer tag által biztosított lehetőségekre, nincs szükség a több száz természetvédelmi projektre, a világszerte veszélyeztetett fajok védelmében, a fontos madárélőhelyek védelmében nyújtott segítségünkre. Nincs szükségük szemléletformáló programjainkra, táborainkra. Hiába rendezzük meg évről évre hazánk egyik legnagyobb természetvédelmi megmozdulását, a Madármegfigyelő Napokat, hiába indítottuk el a rendkívül sikeresnek ígérkező Madárbarát kert mozgalmat.

Nincs szükségük a társadalomra a természetvédelemben?

Az MME Magyarországon alakult, ezért csak a hazai támogatókban bízhat, külföldi segítségre csak kis mértékben számíthat. Bízunk abban, hogy az emberek rácáfolnak a Kormány és a Minisztérium törekvéseire: megmutatják, hogy a társadalom számára fontos a természetvédelem.

További információ:
Horváth Zsolt
ügyvezető igazgató
Tel: 275-62-47, 06-20-9146101
E-mail: horvath.zsolt@mme.hu


Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.