A kék vércsék ismét szabadok

2004. augusztus 9-én, az osztrák vámosok egy Magyarországról kilépő német állampolgártól 6 példány kék vércsét, 3 példány kis őrgébicset és 1 példány vándorsólymot koboztak el. A szakszerűtlen szállítás következtében az egyik kék vércse elpusztult. A vándorsólymon zárt gyűrű volt, - valószínűleg tenyésztett madár-, de a kék vércsék és a kis őrgébicsek származását nem tudta bizonyítani, ezért a vámosok az összes madarat lefoglalták.

A német állampolgár azzal védekezett, hogy saját madaraival az UNIO-s országokban egy körutat tett, és a vércsék nem kék vércsék, hanem egy amerikai vércse faj. A Természetvédelmi Hivatal hatékony közbenjárásának köszönhetően augusztus 27-én a kék vércséket sikerült hazaszállítani, szelídek voltak, valószínűleg fészekből szedték ki őket. Az MME Ragadozómadár- védelmi Szakosztálya vállalta a kék vércsék elvadröptetését, amire sajnos kevés idő állt rendelkezésünkre, hiszen ebben az időpontban már megkezdödőtt a vonulásuk. A hatósági ügy lezárásáig , ami közel két hétig tartott a vércséket nem lehetett elengedni, ez idő alatt szöcskével, sáskával és tenyészett szürke egérrel tápláltuk őket.

A Hortobágyi Nemzeti Park támogatásával Jánoshida térségében a helyi madarászok segítségével a vadröptetéshez szükséges táborhelyet alakítottunk ki. Szeptember 13-án egy sajtótájékoztató keretén belül elengedtünk 2 db vércsét és ezt követően figyeltük a viselkedésüket, meglepően jól repültek, és rövidesen együtt vadásztak a többi kék vércsével. Délután elengedtük a másik három kék vércsét is, közben a volier tetejére etetésükre táplálékot helyeztünk ki. Szerencsésebb lett volna a vadröptetést egy huzamosabb időszak alatt elvégezni, de az időjárás és a vonulási időszak kezdete miattkénytelenek voltunk a lehető legrövidebb idő alatt elengedni a vércséket.

Színes gyűrűvel jelültük meg őket, jelenleg is megfigyeléseket végzünk és reméljük, hogy beilleszkednek a többi kék vércse közé.

A vándorsólyom és a kis őrgébicsek további sorsáról egyelőre nincs információnk.

Köszönetünket fejezzük mindazoknak akik a vadröptetést segítették.


További információ:
A kék vércse

Kapcsolódó hírek

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.

Erdei kétéltűek keresése a patak mentén. A gyepi béka gyakran került szem elé.

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2020-ban is megrendezte a 10-18 év közötti gyerekeknek szóló herpetológiai táborát, a Herptábort.