A kék vércsék ismét szabadok

2004. augusztus 9-én, az osztrák vámosok egy Magyarországról kilépő német állampolgártól 6 példány kék vércsét, 3 példány kis őrgébicset és 1 példány vándorsólymot koboztak el. A szakszerűtlen szállítás következtében az egyik kék vércse elpusztult. A vándorsólymon zárt gyűrű volt, - valószínűleg tenyésztett madár-, de a kék vércsék és a kis őrgébicsek származását nem tudta bizonyítani, ezért a vámosok az összes madarat lefoglalták.

A német állampolgár azzal védekezett, hogy saját madaraival az UNIO-s országokban egy körutat tett, és a vércsék nem kék vércsék, hanem egy amerikai vércse faj. A Természetvédelmi Hivatal hatékony közbenjárásának köszönhetően augusztus 27-én a kék vércséket sikerült hazaszállítani, szelídek voltak, valószínűleg fészekből szedték ki őket. Az MME Ragadozómadár- védelmi Szakosztálya vállalta a kék vércsék elvadröptetését, amire sajnos kevés idő állt rendelkezésünkre, hiszen ebben az időpontban már megkezdödőtt a vonulásuk. A hatósági ügy lezárásáig , ami közel két hétig tartott a vércséket nem lehetett elengedni, ez idő alatt szöcskével, sáskával és tenyészett szürke egérrel tápláltuk őket.

A Hortobágyi Nemzeti Park támogatásával Jánoshida térségében a helyi madarászok segítségével a vadröptetéshez szükséges táborhelyet alakítottunk ki. Szeptember 13-án egy sajtótájékoztató keretén belül elengedtünk 2 db vércsét és ezt követően figyeltük a viselkedésüket, meglepően jól repültek, és rövidesen együtt vadásztak a többi kék vércsével. Délután elengedtük a másik három kék vércsét is, közben a volier tetejére etetésükre táplálékot helyeztünk ki. Szerencsésebb lett volna a vadröptetést egy huzamosabb időszak alatt elvégezni, de az időjárás és a vonulási időszak kezdete miattkénytelenek voltunk a lehető legrövidebb idő alatt elengedni a vércséket.

Színes gyűrűvel jelültük meg őket, jelenleg is megfigyeléseket végzünk és reméljük, hogy beilleszkednek a többi kék vércse közé.

A vándorsólyom és a kis őrgébicsek további sorsáról egyelőre nincs információnk.

Köszönetünket fejezzük mindazoknak akik a vadröptetést segítették.


További információ:
A kék vércse

Kapcsolódó hírek

Megnyitó

Év madara rajzpályázatunkra évről évre rengeteg alkotás érkezik, amelyből szeretnénk megmutatni, amennyit csak lehet. A Hegyvidéki Kulturális Szalon ebben az évben lehetőséget biztosított arra, hogy a díjazottak mellett más pályamunkákat is bemutassunk. Köszönet érte!

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya az Év kétéltűje programhoz kapcsolódva 2023-ban is rajzpályázatot hirdet „Tócsalakó hegyisárkány – az alpesi gőte” címmel.

Gratulálunk!

Lezárult a barkóscinege rajzpályázat zsűrizése, a pályázatra közel 5000 alkotás érkezett, kicsiktől és nagyoktól.