A kék vércsék ismét szabadok

2004. augusztus 9-én, az osztrák vámosok egy Magyarországról kilépő német állampolgártól 6 példány kék vércsét, 3 példány kis őrgébicset és 1 példány vándorsólymot koboztak el. A szakszerűtlen szállítás következtében az egyik kék vércse elpusztult. A vándorsólymon zárt gyűrű volt, - valószínűleg tenyésztett madár-, de a kék vércsék és a kis őrgébicsek származását nem tudta bizonyítani, ezért a vámosok az összes madarat lefoglalták.

A német állampolgár azzal védekezett, hogy saját madaraival az UNIO-s országokban egy körutat tett, és a vércsék nem kék vércsék, hanem egy amerikai vércse faj. A Természetvédelmi Hivatal hatékony közbenjárásának köszönhetően augusztus 27-én a kék vércséket sikerült hazaszállítani, szelídek voltak, valószínűleg fészekből szedték ki őket. Az MME Ragadozómadár- védelmi Szakosztálya vállalta a kék vércsék elvadröptetését, amire sajnos kevés idő állt rendelkezésünkre, hiszen ebben az időpontban már megkezdödőtt a vonulásuk. A hatósági ügy lezárásáig , ami közel két hétig tartott a vércséket nem lehetett elengedni, ez idő alatt szöcskével, sáskával és tenyészett szürke egérrel tápláltuk őket.

A Hortobágyi Nemzeti Park támogatásával Jánoshida térségében a helyi madarászok segítségével a vadröptetéshez szükséges táborhelyet alakítottunk ki. Szeptember 13-án egy sajtótájékoztató keretén belül elengedtünk 2 db vércsét és ezt követően figyeltük a viselkedésüket, meglepően jól repültek, és rövidesen együtt vadásztak a többi kék vércsével. Délután elengedtük a másik három kék vércsét is, közben a volier tetejére etetésükre táplálékot helyeztünk ki. Szerencsésebb lett volna a vadröptetést egy huzamosabb időszak alatt elvégezni, de az időjárás és a vonulási időszak kezdete miattkénytelenek voltunk a lehető legrövidebb idő alatt elengedni a vércséket.

Színes gyűrűvel jelültük meg őket, jelenleg is megfigyeléseket végzünk és reméljük, hogy beilleszkednek a többi kék vércse közé.

A vándorsólyom és a kis őrgébicsek további sorsáról egyelőre nincs információnk.

Köszönetünket fejezzük mindazoknak akik a vadröptetést segítették.


További információ:
A kék vércse

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.