A madárinfluenza madárfajok kipusztulását okozhatja

Az Ázsiából nyugat és dél felé tartó madárinfluenza végleg kipusztíthat egyes, már évek óta igen ritkának számító madárfajokat Földünkről - vélekednek természetvédő szervezetek, amelyek egyetértenek abban, hogy vadmadarak tömeges leölése nem alkalmas eszköz a járvány megfékezésére.

A brit Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB) szakvéleménye szerint különösen nagy veszélyt jelent a madárinfluenza, illetve az ellene vívott "harc" az alábbi fajokra: csíkosfejű nádiposzáta, borzas gödény, márványos réce, vékonycsőrű póli, kanalas partfutó. Ezek a fajok mind Szibériától délre vonulnak, s emiatt kapcsolatba kerülhetnek olyan madarakkal, amelyek szervezetében jelen van a halálos H5N1 vírus.

"A nevezett fajok már egytől-egyig veszélyeztetettnek számítanak. Egy újabb csapás, jelentse azt akár maga a vírus, akár arra irányuló balsikerű kísérletek, hogy irtással vessenek véget a hatóságok a járvány terjedésének, katasztrofális következményekkel járhat" - vélekedett Andy Evans, az RSPB szóvivője.

"A madárinfluenza a vékonycsőrű póli kihalását eredményezheti - jelentette ki a Wetlands International természetvédelmi szervezet képviselője, Ward Hagemeijer. - E fajból már mutatóba is alig akad néhány példány, s a madárinfluenza vírusa végleg beteheti a kaput." Ugyancsak nagy veszély leselkedik a Földközi-tenger déli partvidékén áttelelő tarvarjúra (amely nem énekes-, hanem gázlómadár) és a vörösnyakú lúdra. Utóbbit a Birdlife International is a sebezhető (vulnerable) állományú fajok között tartja számon. A fennmaradt 88 ezer példány zöme öt pihenőhelyen tölti a telet a Fekete-tenger mellékén.

"Azok a fajok, amelyeknek körében pusztít a vírus, aligha hurcolják azt nagy távolságra magukkal. Így a fertőzés forrását feltehetően inkább olyan faj képezheti, amelynek egyedei egyáltalán nem, vagy alig mutatják a betegség tüneteit - állítja Adrian Long, a Birdlife nagy-britanniai szóvivője. - Annak ismerete nélkül, hogy mely fajok képezik a fertőzés forrását, el sem lehet kezdeni egy gyérítési program tervezését." Szakemberek attól tartanak, hogy a vadon élő madarak tömeges elpusztítása még szélesebb körben terjesztheti a vírust, mivel a megrettent madarak a fenyegetés hatására letérhetnek megszokott vonulási útvonalukról.

Csehországban pánik tört ki a madárinfluenzától érzett rettegés hatására: az ország számos vidékéről érkeztek hírek arról, hogy a falvakban az emberek elpusztítják a vonuló madarak fészkeit, így vélve megakadályozni azok visszatérését jövő tavasszal. A legtöbb esetben füsti és molnárfecskék fészkei esnek áldozatul az emberi butaságnak. Sokan hálót feszítenek ki az istállók amúgy üveg nélküli ablaknyílására, hogy megakadályozzák füsti fecskék beköltözését és fészkelését a helyiségekben - közölte Lucie Hosková, a Cseh Madártani Társaság szóvivője.


További információ:
A brit Királyi Madárvédelmi Társaság honlapja (RSPB)

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.