A pacsmagi oktatóközpont bővítése várható

Az MME pacsmagi oktatóközpontja 6,5 millió forint támogatást nyert az Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatóságához benyújtott pályázaton.

Az oktatóközpont vezetője, Molnár Zoltán elmondta, hogy a támogatást az épület tetőszerkezetének felújítására fogják fordítani. A tetőtér részleges beépítésével új szálláshelyeket nyernek (4 szoba, 1 mosdó kerül kialakításra).

A pacsmagi erdei iskola a Pacsmagi -halastavak országos jelentőségű természetvédelmi terület közvetlen szomszédságában található. 230 madárfaj jelenlétét sikerült kimutatni a területen, melyből 88 faj költött is a Koppány völgyében. 1990-ben országos jelentőségű védett területté, majd 1997-ben ramsari területté nyilvánították. A közelben található a Gyulaji erdőrezervátum.

Az okatóközpont évek óta sikeresen működik, Molnár Zoltán mellett Antli István erdőmérnök, valamint kísérő szaktanárok foglalkoznak a gyerekekkel. A legfontosabb cél a természetközpontú gondolkodásmód kialakítása. A tanulók 3-5 fős csoportokban, a hét minden napján terepgyakorlat formájában végzik feladataikat. A programok között diavetítés, növényhatározás, erdei életközösségek tanulmányozása, madár- , hüllő-, növényhatározás, madárgyűrűzés, időjárás megfigyelés is helyet kap.

Az oktatóközpontban minden érdeklődőt szeretettel várnak 10 és 18 éves kor között.

Jelentkezni lehet:
Molnár Zoltán
7090 Tamási, József A. ltp. 13
30/405-7624

További információ:
MME táborok | Madarász Suli

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.