A Túzokvédelmi Program munkatársai Ausztriában

Az ausztriai Illmitzben szeptember 14-18. között került megrendezésre a túzokvédelmi tudományos tanácskozás, majd ezt követően a túzokvédelemmel kapcsolatos egyezmény aláíróinak találkozója. A rendezvénynek a Fertő-tavi Nemzeti Park Illmitz-i látogatóközpontja adott helyet, melyet kócsagvári (Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága, Sarród) szállásunkról 20-25 perc alatt elérhettünk.

A magyar delegációt a szakminisztérium munkatársai, az érintett nemzeti parkok szakemberei és egyesületünk delegáltjai alkották. A MME Túzokvédelmi Programját Fatér Imre (programvezető), Halmos Gergő (természetvédelmi igazgató) és Motkó Béla (túzokvédelmi kutató) képviselte.

A szimpózium szakértő vendégei Európa azon országaiból érkeztek, ahol a meglévő állományok még fokozottabb védelme a cél, vagy pedig a túzok már kipusztult, eseti előfordulású, de remény lehet a visszatelepítésre (repatriációra). A vendéglátó ország szakemberei mellett találkozhattunk spanyol, orosz, ukrán, török, szlovák, cseh és német kollégákkal, de Horvátország, Bulgária, az Egyesült Királyság, Macedónia is képviseltette magát.

A három napos szakmai találkozó első két napján az előadóké volt a fő szerep, a harmadik napon pedig kiránduláson vehettünk részt az ausztriai, majd a magyar oldalon.

Az elhangzott előadások egyik gerincét az ország-beszámolók alkották, melyek meghatározó kérdése a faj jelenlegi állományadatainak összesítése volt. Ennek alapján a túzok (Otis tarda) európai állománya a következők szerint alakul:

Albánia: 0, Ausztria: 107-140, Bulgária: 0-10, Horvátország: nincs adat, Csehország: 1-6, Németország: 85, Görögország: nincs adat, Magyarország: 1 300, Macedónia: nincs adat, Moldávia: 0, Portugália: 1 435, Románia: nincs adat, Oroszország: 8 000-10 000, Szerbia-Montenegró: 30-36, Szlovákia: 10, Spanyolország: 23 300, Törökország: 700-1 200, UK: 0, Ukrajna: 640-850.

Az összesítés szerint a túzok európai állománya: 35 600 – 38 500 példány. Ez egy igen érdekes adat, ugyanis a tíz évvel ezelőtti összesítéshez képest jelenleg 5 000 – 8 000 madárral van több. A képhez azonban hozzátartozik, hogy az igen jelentős növekmény jószerivel az ibériai-félsziget túzokpopulációinak erősödésének köszönhető. A kisebb állományok létszámcsökkenése tovább tart, honi túzokjaink összlétszáma pedig egy évtizede stagnál.

Az előadások további része foglalkozott a védelmi munkák és eredmények bemutatásával, a veszélyeztető tényezőkkel, kutatási eredményekkel, mesterséges szaporítás és tartás kérdéseivel. Programunk egy színvonalas előadással és egy, a túzokdürgés etológiáját bemutató poszterrel járult hozzá a szimpózium anyagához.

Végezetül meg kell emlékeznünk arról, hogy mind a Magyar (Fertő-Hanság Nemzeti Park), mind az osztrák vendéglátók (Lebensministerium, Neusiedler See Nationalpark) maximálisan kitettek magukért. A szakmai programok tartalmasan és jó hangulatban teltek, a lebonyolítás zökkenőmentes, a szervezés és a konferencia ellátása pedig minden igényt kielégítő volt.


További információ:
Túzokvédelem

Kapcsolódó hírek

Rönkdepó (Fotó: Orbán Zoltán)

Nem csitulnak a kedélyek az augusztus 4-én megjelent tűzifarendelet kapcsán. Miközben az Agrárminisztérium képviselői a jogszabály szövegétől egyre távolodó magyarázatokat tesznek közzé, a rendelet visszavonására irányuló civil aláírásgyűjtéshez öt nap alatt több, mint 100 000-en csatlakoztak.

Erdőirtás (Fotó: Orbán Zoltán)

Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt. A rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet. A WWF Magyarország, az MME és más zöld szervezetek nyílt...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.