ADJUK ÖSSZE! - örökpanorámás lakásokat fecskéknek!

Az MME is csatlakozott a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (NIOK) legújabb kezdeményezéséhez egy élőhely, azaz partfal felújítási programmal, mellyel a Facebook társadalom természetkedvelő tagjait kívánja megszólítani. Az előzetes, NIOK bonyolította kutatás szerint a válaszadók 36%-a tartja fontosnak a környezet-, természet- és állatvédelem ügyét. A Magyarországon épp csak útjára indult, teljesen újnak számító gyűjtéshez a civil szervezetek, így az MME is nagy reményeket fűz.

 

A projektet leíró oldal nyitóképe

A projektet leíró oldal nyitóképe

 

Adjuk Össze! (Logó)

„Eddig Magyarországon a közösségi támogatást segítő (crowdfunding) oldalak nem voltak túl sikeresek – az adjukossze.hu azonban most nagyon lendületesen indult, amiben több tényező is szerepet játszik. Egyrészt minden kezdeményezést (és a mögöttük álló civil szervezetet) megvizsgálunk – törekszünk arra, hogy a valóban jó ötletek, valós társadalmi problémára megoldást kínáló, a tapasztalataink szerint sokakat megmozgató adománygyűjtések kerüljenek fel a portálra. Másrészt a szervezetek számára folyamatos tanácsadást biztosítunk: szervezési, koordinációs és kommunikációs segítséget kapnak. Ennek köszönhetőek minden projektoldalon megtalálhatóak a kapcsolódó videók, kreatív képek és tartalmi leírások” – mondta el Gerencsér Balázs, a NIOK igazgatója.

A civil szervezetek összefogásaként indult az adjukossze.hu, „Ahol egy kis segítség nagyra nőhet”. A cél, hogy közös erővel ezt az újszerű adományozási módot minél többekkel megismertessük és népszerűvé tegyük.

A közösségi támogatási oldalon támogatható tíz kezdeményezés a honlap indulását követő mindössze két hét alatt több mint 1 300 000 forintot gyűjtött össze. Az MME mostanra 25 támogatót, támogatónként átlagosan 4268 Ft adományt tudhat a kezdeményezés mellett. További jó hír, hogy a pénzadományok mellett érkeztek felajánlások és 14 önkéntes állt a projekt mellé, akik idejüket és kétkezi munkájukat ajánlották fel.

A NIOK a Facebook társadalom adományozási szokásait kutatva a közösségi adományozás ötletével kereste meg többek között az MME-t is, melyhez örömmel csatlakoztunk, bízva az újabb adományozási forma térnyerésében. Indulásként egy kisebb ráfordításból megvalósítható, mégis nagy jelentőséggel bíró élőhely-rekonstrukciós programot hirdettünk. A kezdeményezésünk célja felhívni a figyelmet a drasztikusan csökkenő fecskeállomány védelmére.

A fecskéket még a városi emberek is jól ismerik, hiszen többnyire a közelünkben élnek. Pont ezért hiányuk egyre feltűnőbb. Mind kevesebb madár cikázik nyaranta az égen vagy a pocsolyák felett! A villanyvezetéken tömött sorokban „ücsörgő” fecskék látványa is egyre ritkább vagy a sorok lettek szellősebbek. A szúnyogok pedig ezt kihasználva egyre több kellemetlenséget okoznak és esősebb években a vegyi szúnyogirtás egyre „népszerűbbé” válik, noha ennek jelentős természet- és környezetvédelmi ártalmai vannak.

A lakosság nagy része a saját lehetőségeihez mérten tevékenyen is hozzá tud járulni a fecskék védelméhez műfészek és fecskepelenkák kihelyezésével, sárgyűjtőhelyek kialakításával és a már meglévő fészkek megóvásával. Azonban a három nálunk élő fecskefaj (füsti fecske, molnárfecske, partifecske) között van egy, a partifecske, amelynek védelme eltérő fészkelési szokásai miatt szakmai hozzáértést és koordinációt követel. A partifecskék (és gyurgyalagok) költőfalainak felújítására, szerszámok és eszközök beszerzésére, munkagép bérlésére gyűjtünk, aminek célja egy tápió-vidéki partfal rendbehozatala és közvetett módon a vegyi szúnyogirtás szükségességének visszaszorítása.

A kampány időszakból még 75 nap van hátra. A kezdeti lendület bizakodásra ad okot. Ezúton is kérjük, amennyiben egyetért kezdeményezésünkkel, álljon mellénk és támogassa azt pénzzel, önkéntességgel, illetve a hír megosztásával, továbbadásával. Sok kicsi sokra megy! Vigyük sikerre ezt a kezdeményezést közösen!

A projekt leírása megtekinthető a www.adjukossze.hu weboldalon, a többi kezdeményezés kíséretében.

 

MME adhat vonal: 13600/40

Hívásával 250 Ft-tal támogatja az MME madárvédelmi munkáját.
Köszönjük!

 

Kapcsolódó hírek

2021 év madara szavazás fajai (balról jobbra): cigánycsuk, kis őrgébics, sordély (grafikák: Kókay Szabolcs)

A 2021 év madara szavazás mindhárom énekesmadár faja az agrár élőhelyekhez kötődik, ezért az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők. A nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely átalakítása mindegyikükre negatívan hat. Ezért bármely madár kapja is a legtöbb szavazatot, általa 2021-ben fokozott figyelmet tudunk fordítani a...

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.