Afrikában folytatódik a BirdLife International madármegfigyelő versenye

Az MME nemzetközi ernyőszervezete, a BirdLife International az idén először Dél-Afrikában is megszervezi a nagy sikerű Spring Alive programsorozatot. A 8-12 év közötti gyerekek részvételével zajló madármegfigyelő verseny – nevével ellentétben – szeptember 3-án indul és november végéig tart. Az akció célja, hogy az Európából elvándorolt madarak teljes migrációs ciklusát nyomon követhessük.

A program indulóeseményét a durbani King Shaka repülőtér melletti Moreland-ben tartják, ahol füsti- és sarlósfecskék mellett, az első telelni érkező fehér gólyákat, kakukkokat, gyurgyalagokat is üdvözlik a helyiek. A nyitóprogramot számos helyi rendezvény követi, sőt a versenyhez kapcsolódva az MME dél-afrikai partnere idén a füsti fecskét választotta az Év madarának.

A Spring Alive idei európai helyszínein az öt madárfaj több mint 125 ezer egyedét figyelték meg a gyerekek. Magasan a legtöbb megfigyelés Oroszországból és Olaszországból érkezett, Magyarország a 23. helyen végzett 113 hazatérő madár regisztrálásával. A legnagyobb számban (36%) füsti fecske megfigyeléseiket töltötték fel a résztvevők a Spring Alive honlapjára, második helyen (29%) a sarlósfecske végzett. A kakukk 23 százalékkal még felfért a dobogóra, míg hazánk egyik emblematikus madara, a fehér gólya a negyedik helyet szerezte meg (10%). Az idén új belépőként a gyurgyalag is versenybe szállt, de sereghajtóként végzett 3 százalékkal.Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


Berényi Zsombor, Szász Péter

Kapcsolódó hírek

A Békés megyei város kertbarát köre ünnepség keretében adta át a fecskefészek-falat. A Kondorosi Kertbarát Kör lelkes tagjai évek óta foglalkoznak a molnár- és füsti fecskék megtelepítésével, a fészekanyag beszerzési helyéül szolgáló sarazóhelyeket létesítenek, mesterséges fészekalapokat gyártanak különféle anyagokból. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet települések részére Madárbarát település mintaprojekt kialakítására. A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (ódúk,...

zöldes gyöngyházlepke (fotó: Faragó Ádám)

Május 5-én, a Jókai-kertben előkészítettük az MME legújabb szakosztályának létrehozásához szükséges feltételeket. A Lepkevédelmi Szakosztály megalakulásának kezdeményezői között a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület tagjai, nemzeti park igazgatóságok munkatársai, muzeológusok, civil lepkészek, madarászok, lepkészettel most ismerkedők is megtalálhatóak.