Akadálymentes Égbolt megállapodás

Az elektromos vezetékek mentén az elmúlt évtizedekben védett madarak százezrei pusztultak el áramütés miatt. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2004. novembere óta öt országos vezetékfelmérést szervezett, amelynek során 19216 megvizsgált oszlopnál összesen 2183 madártetemet találtak, melyek természetvédelmi értéke meghaladta a 90 millió forintot.
 
Áramütött egerészölyv (Fotó: Pellinger Attila)

A felmérések eredményei alapján úgy becsüljük, hogy a hazánkban évente áramütés miatt elpusztuló madarak száma tízezres nagyságrendű, a természetvédelmi kár pedig meghaladhatja az évi egy milliárd forintot. A rendszeres áldozatok között fokozottan védett, illetve az EU madárvédelmi irányelvének I. mellékletén szereplő, legféltettebb természeti kincseink is előfordulnak, mint a parlagi sas, a kerecsensólyom vagy a kék vércse. Egy másik jelentős probléma a vezetékekkel történő ütközés, amely leginkább egy másik kiemelkedő értékünket, a túzokot veszélyezteti, mint azt a héten megkerült újabb elpusztult példány is mutatja.

Az elmúlt évtizedekben ugyanakkor jelentős erőfeszítések is történtek a veszteségek mértékének csökkentésére a civil és állami természetvédelem, valamint az áramszolgáltató vállalatok részéről is. Magyarországon mára közel 50 000 középfeszültségű oszlop madárbarát szigetelése történt meg. Mindazonáltal, mivel becsléseink szerint mintegy 215 000 oszlop jelenthet kiemelt veszélyt a madarakra, még sok a tennivaló. A szigeteletlen középfeszültségű szabadvezeték oszlopfejek közül meg kell határozni egy fontossági sorrendet a madárvédelmi szempontok alapján, és a szigeteléseket eszerint kell ütemezni a jövőben. Emellett az újonnan létesítendő oszlopsorokat eleve madárbarát módon szabad csak kialakítani, hogy azok már létesítésüktől kezdődően biztonságosak legyenek a madarak számára.

Az állami és civil természetvédelem, illetve a hazai áramszolgáltatók több évtizedes együttműködésének kíván konkrét működési keretet és kiszámítható ütemtervet adni az "Akadálymentes Égbolt" nevű megállapodás, amelyet Olajos Péter Európa Parlamenti képviselő kezdeményezésére, közel egyéves szakmai előkészítés után 2008. február 26-án írnak alá az érintett szervezetek vezetői. Hasonló együttműködési megállapodásra még nincsen példa az Európai Unióban a természetvédelmi szereplők és az áramszolgáltatók között

A megállapodás alapján az MME és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium átadják az áramszolgáltatók számára azoknak a vezetékszakaszoknak a pontos térképi lehatárolását, amelyek madárvédelmi szempontból veszélyesnek minősíthetők. Az áramszolgáltatók az ez alapján kidolgozott ütemterv alapján tudják tervezni, mely szakaszokon és milyen madárvédelmi megoldásokat kell alkalmazniuk, amennyiben átalakításokat végeznek az adott szakaszon. A megállapodás szerint 2020. januárig minden madárvédelmi szempontból veszélyes vezetékszakaszt átalakítanak madárbaráttá. A munkálatok finanszírozását elsősorban természetvédelmi, uniós illetve hazai keretekből végzik, de várhatóan az áramszolgáltatók is hozzájárulnak a költségekhez.

Kapcsolódó hírek

2021 év madara szavazás fajai (balról jobbra): cigánycsuk, kis őrgébics, sordély (grafikák: Kókay Szabolcs)

A 2021 év madara szavazás mindhárom énekesmadár faja az agrár élőhelyekhez kötődik, ezért az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők. A nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely átalakítása mindegyikükre negatívan hat. Ezért bármely madár kapja is a legtöbb szavazatot, általa 2021-ben fokozott figyelmet tudunk fordítani a...

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.