Akciós sasfigyelő öko-túra MME tagok részére!

Télen nem csak a Kárpát-medencéből, de távolabbi vidékekről is kóborló sasok tucatjai keresik fel a táplálékban bővelkedő alföldi területeket, ahol hosszabb-rövidebb időt el is töltenek. Az MME vezetett túrái keretében a résztvevők szemtanúi lehetnek csodálatos repülésüknek, zsákmányszerzésüknek, és megfigyelhetik a jóllakottan pihenő, tollászkodó kisebb-nagyobb sas csoportokat is. Ezeken a bárki által igénybe vehető túrákon az MME tagjai most 20% kedvezménnyel vehetnek részt.

Parlagi- és réti sas (Fotó: Motkó Béla).


A túra részleteiről itt olvashat >>


Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


A felső kis képen a túra két leggyakoribb sas faja:
parlagi és rétisas látható (Fotó: Motkó Béla)

Kapcsolódó hírek

CTT  vevő telepítése ( Fotó: Németh Ákos)

A Kolon-tavi Madárvárta szervezésében két évtizede kutatják magyar madarászok a Balkán-félsziget és a Mediteráneum vizes élőhelyeit. A vizsgálódás tárgya egy alig 10 grammos rejtett életmódú nádiposzátánk a fülemülesitke! 2001 óta 19 helyszínen 45 expedíció szerveződött. A Mostani expedicióra az MME szakemberei is elkísérték a csapatot.

Erdei fülesbagoly (balra) és réti fülesbagoly a 2021. évi felmérésben (Fotó: Gecser István és Zsiga Balázs)

Az MME a lakosság és a média segítségét kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbagoly csapatok országos felméréséhez január végén. A most elkészült összesítés alapján az összefogás ismét sikeres volt. A minden eddiginél több beérkező adat alapján tudjuk, hogy hazánk legalább 670 településén, 991 helyszínen, 16 455 erdei fülesbagoly telelt.

Közönséges lábatlangyík a Várhegy oldalában

Az elmúlt években országszerte egyre gyakrabban kerül sor régi épületek, omladozó kerítések elhagyott telkek felújítására. Az új tulajdonosok, legyenek azok magánszemélyek, cégek, önkormányzatok vagy maga a kormány, sokszor hatalmas hévvel, pénzt nem sajnálva valami újat, csillógót, modernt igyekeznek létrehozni az egykori ingatlanok megkopott, elhagyott, látszólag elhanyagolt...