Albínó házi rozsdafarkú Érsekvadkerten

Igen ritka, albínó házi rozsdafarkút láttak Érsekvadkerten. A fiatal madarat Lukács Katának, az MME gyűrűzőjének sikerült majd egy órás keresgélés után lencsevégre kapnia. Az albinizmust a melanin nevű festékanyag hiánya okozza, amely rendellenesség a bőrben, a szőrzetben, vagy a tollazatban is előfordulhat.

Albinó házi rozsdafarkú (fotó: Lukács Kata)


Amellett, hogy a jelenség igen ritka, az albínó madarak könnyebb prédának számítanak, így nem túl hosszú életűek.

Albinó házi rozsdafarkú (fotó: Lukács Kata)
Az albínó házi rozsdafarkú (fotó: Lukács Kata)


A házi rozsdafarkú gyakori faj Magyarországon. Hossza 13-14 cm. Elsősorban a sziklás területek lakója, kőbányákban, szőlőhegyeken költ, de a nagyvárosok belső kerületeiben is előfordul. Általában áprilisban és júliusban költ, de előfordul, hogy háromszor nevel fiókát egy évben.

házi rozsdafarkú (fotó: Orbán Zoltán)
Hagyományos színezetű házi rozsdafarkú
(fotó: Orbán Zoltán)


Színezete igen változó a szürkésbarnától a szürkésfeketéig, amely évszakonként is különbözhet. Elsősorban rovarokkal, pókokkal táplálkozik. Gyakran kiemelkedő pontokon ülve les zsákmányára, de a talajon ugrálva is táplálkozik vagy repülő rovarokra vadászik.


Kapcsolódó oldalak


Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


A fenti kis képen az albínó rozsdafarkú látható
(fotó: Orbán Zoltán)

Kapcsolódó hírek

A Békés megyei város kertbarát köre ünnepség keretében adta át a fecskefészek-falat. A Kondorosi Kertbarát Kör lelkes tagjai évek óta foglalkoznak a molnár- és füsti fecskék megtelepítésével, a fészekanyag beszerzési helyéül szolgáló sarazóhelyeket létesítenek, mesterséges fészekalapokat gyártanak különféle anyagokból. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet települések részére Madárbarát település mintaprojekt kialakítására. A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (ódúk,...

zöldes gyöngyházlepke (fotó: Faragó Ádám)

Május 5-én, a Jókai-kertben előkészítettük az MME legújabb szakosztályának létrehozásához szükséges feltételeket. A Lepkevédelmi Szakosztály megalakulásának kezdeményezői között a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület tagjai, nemzeti park igazgatóságok munkatársai, muzeológusok, civil lepkészek, madarászok, lepkészettel most ismerkedők is megtalálhatóak.