Állami támogatás az uniós természetvédelem ellen

Olasz tulajdonú cég államilag támogatott erdőtelepítéssel jókora darabot hasított ki az egész kontinensen védett túzok élőhelyéből, miközben az Európai Unió a LIFE Nature elnevezésű keretéből félmilliárd forinttal támogatja a hazai túzokvédelmet.


Fotó: Vasas András

A 130 hektáros terület a kelet-bihari régió egyik legfontosabb túzokélőhelyének kellős közepén található, ahol a gyenge minőségű, belvízérzékeny, ugarosodásra hajló szántó a túzokok számára fontos dürgő- és táplálkozóhely. A természetvédelmi szakemberek az ott tartózkodó őrkakasokból ítélve úgy vélik, hogy a madarak valószínűleg fészkeltek is a területen. Az erdőtelepítés és a vadvédelmi kerítés most kizárta innen a fokozottan védett túzokot.


Fotó:Motkó Béla

A terület gazdájának, bár hajlott volna a természetvédelmi szempontokat figyelembe vevő gazdálkodásra, érthető módon nem volt türelme kivárni, a Bihari-sík Érzékeny Természeti Területté nyilvánítását és az ezzel járó támogatási lehetőségeket. A gyorsabban jövedelmező utat választotta, ami nem csak a hazai- és az uniós természetvédelmi törekvésekkel ellentétes, de hosszú távon saját érdekeivel is.

Az MME felhívja az FVM és a KvVM figyelmét arra, hogy a jelek szerint ez a veszélyes tendencia erősödni fog, amennyiben a természeti értékek megőrzését szolgáló támogatások nem válnak kiszámíthatóbbá.

Kapcsolódó hírek

A közelmúltban lezárult az Európai Unió által finanszírozott Bat4Man pályázat, melynek egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy hatékony gyakorlati beavatkozások történjenek az épületlakó denevérek érdekében.

2022. november 26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony. Szervező: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Védnök: Michl József, Tata város polgármestere. A rendezvény díszvendége: a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park. A rendezvény középpontjában: a...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a WWF Magyarország levelet intézett Nagy István agrárminiszterhez és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez a vagyontörvény módosítása ügyében.