Ami összeköt: Natura 2000

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zalai Helyi Csoportja a Phare pályázatának záró programjaként szervezte meg azt a magyar-szlovén konferenciát Zalaegerszegen, ami a Natura 2000 program jelentőségét mutatta be.


Fotó: Fülöp Gyula

Szlovén oldalról 22-en érkeztek. Magyar részről a meghívottak között volt a megyegyűlés elnöke, az agrárkamara képviselői, polgármesterek, gazdálkodók, civil képviselők, erdei iskola vezetők, egyesületi tagok. A Phare CBC 2002. évi Magyarország-Szlovénia közös kisprojekt alapjából finanszírozott, 50.000 eurós pályázat egy éven át biztosította az MME ZHCS által vállalt feladatok teljesítését. A pályázatnak két fontos eleme volt, a Natura 2000 területekhez kapcsolódó felmérések és határon átnyúló civil együttműködések kialakítása, és a Zalai HCS fenékpusztai oktatóbázisának fejlesztési tervének kidolgozása.

A zárókonferencián elsőként Tóth Péter előadása hangzott el, a szaktárca természetvédelmi hivatalának képviseletében, a Natura 2000 ökológiai hálózattal kapcsolatos szabályzásokról, a területek azonosításáról, a várható jogszabályokról, a finanszírozások lehetőségeiről.
Petróczi Imre a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa az állami és civil szervezetek együttműködési lehetőségeiről szólt.

A Natura 2000 hálózat bevezetéséről és a szlovéniai helyzetről Milan Bogataj a Pomurski Ecoloski Center vezetője és munkatársai adtak tájékoztatást. Talán nem is meglepő módon sok hasonlóság tűnt fel a problémák és orvoslásuk területén. Az MME ZHCS eddigi tevékenységét és céljait Darázsi Zsolt, a HCS titkára mutatta be. A kijelölt területek értékeit és az itt jelentkező friss problémákat mutatta be Óvári Miklós a BFNP botanikai felügyelője, szép képekkel illusztrált előadásában.

Végül a Természetvédelmi Tanácsadó Szolgálat munkájáról és jövőbeli elképzeléseiről Szilvácsku Zsolt, az iroda vezetője beszélt. Az előadásokat ebéd és kötetlen beszélgetés zárta, melyen további eszmecserék folytak, és a leendő határmenti együttműködések és találkozók lehetőségeit beszélte meg a 80 résztvevő.


További információ:
Natura 2000

Kapcsolódó hírek

A Békés megyei város kertbarát köre ünnepség keretében adta át a fecskefészek-falat. A Kondorosi Kertbarát Kör lelkes tagjai évek óta foglalkoznak a molnár- és füsti fecskék megtelepítésével, a fészekanyag beszerzési helyéül szolgáló sarazóhelyeket létesítenek, mesterséges fészekalapokat gyártanak különféle anyagokból. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet települések részére Madárbarát település mintaprojekt kialakítására. A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (ódúk,...

zöldes gyöngyházlepke (fotó: Faragó Ádám)

Május 5-én, a Jókai-kertben előkészítettük az MME legújabb szakosztályának létrehozásához szükséges feltételeket. A Lepkevédelmi Szakosztály megalakulásának kezdeményezői között a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület tagjai, nemzeti park igazgatóságok munkatársai, muzeológusok, civil lepkészek, madarászok, lepkészettel most ismerkedők is megtalálhatóak.