Ami összeköt: Natura 2000

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zalai Helyi Csoportja a Phare pályázatának záró programjaként szervezte meg azt a magyar-szlovén konferenciát Zalaegerszegen, ami a Natura 2000 program jelentőségét mutatta be.


Fotó: Fülöp Gyula

Szlovén oldalról 22-en érkeztek. Magyar részről a meghívottak között volt a megyegyűlés elnöke, az agrárkamara képviselői, polgármesterek, gazdálkodók, civil képviselők, erdei iskola vezetők, egyesületi tagok. A Phare CBC 2002. évi Magyarország-Szlovénia közös kisprojekt alapjából finanszírozott, 50.000 eurós pályázat egy éven át biztosította az MME ZHCS által vállalt feladatok teljesítését. A pályázatnak két fontos eleme volt, a Natura 2000 területekhez kapcsolódó felmérések és határon átnyúló civil együttműködések kialakítása, és a Zalai HCS fenékpusztai oktatóbázisának fejlesztési tervének kidolgozása.

A zárókonferencián elsőként Tóth Péter előadása hangzott el, a szaktárca természetvédelmi hivatalának képviseletében, a Natura 2000 ökológiai hálózattal kapcsolatos szabályzásokról, a területek azonosításáról, a várható jogszabályokról, a finanszírozások lehetőségeiről.
Petróczi Imre a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa az állami és civil szervezetek együttműködési lehetőségeiről szólt.

A Natura 2000 hálózat bevezetéséről és a szlovéniai helyzetről Milan Bogataj a Pomurski Ecoloski Center vezetője és munkatársai adtak tájékoztatást. Talán nem is meglepő módon sok hasonlóság tűnt fel a problémák és orvoslásuk területén. Az MME ZHCS eddigi tevékenységét és céljait Darázsi Zsolt, a HCS titkára mutatta be. A kijelölt területek értékeit és az itt jelentkező friss problémákat mutatta be Óvári Miklós a BFNP botanikai felügyelője, szép képekkel illusztrált előadásában.

Végül a Természetvédelmi Tanácsadó Szolgálat munkájáról és jövőbeli elképzeléseiről Szilvácsku Zsolt, az iroda vezetője beszélt. Az előadásokat ebéd és kötetlen beszélgetés zárta, melyen további eszmecserék folytak, és a leendő határmenti együttműködések és találkozók lehetőségeit beszélte meg a 80 résztvevő.


További információ:
Natura 2000

Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet 2023 Év lepkéje kapcsán. A 2023-ban először induló program keretében három jelöltre lehet szavazni. Egy nappali lepkére, a fecskefarkú pillangóra, egy éjszakai lepkére, a nagy éjjeli pávaszemre, valamint egy nappal aktív “molylepkére”, a fehérgyűrűs csüngőlepkére).  A...

A most megjelent „A világ madarainak helyzete” (State of the World’s Birds 2022) című jelentés az eddigi legaggasztóbb képet festi a madarak, és ezzel együtt a Földi élet jövőjét illetően. Az adatok szerint a madárfajok közel felének az állománya hanyatlik, számos populáció egyedszáma kritikusan alacsony. Jelenleg minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélére sodródott.1

MME logótervezési pályázat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2024-ben ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját. A 2024-es év ezért az MME életében meghatározó lesz, így erre az évre külön arculattal szeretnénk készülni.