Ami összeköt: Natura 2000

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zalai Helyi Csoportja a Phare pályázatának záró programjaként szervezte meg azt a magyar-szlovén konferenciát Zalaegerszegen, ami a Natura 2000 program jelentőségét mutatta be.


Fotó: Fülöp Gyula

Szlovén oldalról 22-en érkeztek. Magyar részről a meghívottak között volt a megyegyűlés elnöke, az agrárkamara képviselői, polgármesterek, gazdálkodók, civil képviselők, erdei iskola vezetők, egyesületi tagok. A Phare CBC 2002. évi Magyarország-Szlovénia közös kisprojekt alapjából finanszírozott, 50.000 eurós pályázat egy éven át biztosította az MME ZHCS által vállalt feladatok teljesítését. A pályázatnak két fontos eleme volt, a Natura 2000 területekhez kapcsolódó felmérések és határon átnyúló civil együttműködések kialakítása, és a Zalai HCS fenékpusztai oktatóbázisának fejlesztési tervének kidolgozása.

A zárókonferencián elsőként Tóth Péter előadása hangzott el, a szaktárca természetvédelmi hivatalának képviseletében, a Natura 2000 ökológiai hálózattal kapcsolatos szabályzásokról, a területek azonosításáról, a várható jogszabályokról, a finanszírozások lehetőségeiről.
Petróczi Imre a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa az állami és civil szervezetek együttműködési lehetőségeiről szólt.

A Natura 2000 hálózat bevezetéséről és a szlovéniai helyzetről Milan Bogataj a Pomurski Ecoloski Center vezetője és munkatársai adtak tájékoztatást. Talán nem is meglepő módon sok hasonlóság tűnt fel a problémák és orvoslásuk területén. Az MME ZHCS eddigi tevékenységét és céljait Darázsi Zsolt, a HCS titkára mutatta be. A kijelölt területek értékeit és az itt jelentkező friss problémákat mutatta be Óvári Miklós a BFNP botanikai felügyelője, szép képekkel illusztrált előadásában.

Végül a Természetvédelmi Tanácsadó Szolgálat munkájáról és jövőbeli elképzeléseiről Szilvácsku Zsolt, az iroda vezetője beszélt. Az előadásokat ebéd és kötetlen beszélgetés zárta, melyen további eszmecserék folytak, és a leendő határmenti együttműködések és találkozók lehetőségeit beszélte meg a 80 résztvevő.


További információ:
Natura 2000

Kapcsolódó hírek

Hím cigánycsuk (Fotó: Panyik Norbert)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) rajzpályázatot hirdet „Mezők éber őre, a cigánycsuk” címmel óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban.

A 2021. év fajai (Fotók: MME archívum, Vadonleső, MHT, MMT, OEE)

Összegyűjtöttük a 2021. év megválasztott élőlényeit: madár, kétéltű, emlős, rovar, hal, gomba, fa, vadvirág.

Fecskefészkek engedélyezett eltávolítása, fehérgólya-fészkek biztonságossá tétele és lombfakadás előtti fakivágás – a települések három leggyakoribb, évről évre ismétlődő természetvédelmi problémája (Fotók: Orbán Zoltán)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívja a lakosság, az önkormányzati és állami szervek figyelmét, hogy a költési időszak kezdete előtt, az év első három hónapjában lehet és kellene elvégezni azokat a természetvédelmi szempontból érzékeny munkákat, amik áprilistól tilosak, mert veszélyt jelentenek az állatokra, a biológiai sokféleségre.