Áramszolgáltatók és nemzeti parkok figyelmébe: Hogyan védhetjük meg a madarakat az áramütéstől?

Megjelent a középfeszültségű oszlop-típusok helyes szigetelési módszereit bemutató kiadvány, amellyel a Magyar Madártani Egyesület az áramszolgáltatók és a nemzeti park igazgatóságok munkáját kívánja segíteni.

A becslések szerint évente mintegy 45 ezer madár pusztul el a középfeszültségű vezetéksorok villanyoszlopain. Az MME munkatársai ezért évek óta dolgoznak olyan módszerek és eszközök kifejlesztésén, amellyel csökkenthető az áramütés kockázata. Az egyesület által is forgalmazott műanyag szigetelőpapucsokból például évente több ezret helyeznek ki a természetvédelmi szakemberek és az áramszolgáltatók munkatársai.

A szigetelési-gyakorlatokat bemutató kiadványt az MME hamarosan minden nemzeti park igazgatóságnak és minden áramszolgáltató vállalatnak eljuttatja.


További információ:
Elektromos Elektromos oszlopok és és madárvédelem

Kapcsolódó hírek

fecskeles

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Fecskeles, leánykori nevén Fecskefigyelő. A 13 éves adatbázis a fecskék védelmének évében, 2010-ben indult, így ideje volt egy frissítésnek! A TermészetLesen program többi adatbázisához hasonlóan a Fecskeles célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak...

Május 12-én, pénteken zajlott a felső tagozatosoknak rendezett MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS CSAPATVERSENY döntője Budapesten. A csapatoknak nádi madarakkal, az év fájával, az év kétéltűjével, az év lepkéjével és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnia, valamint lejátszott madárhangok felismerésében is összemérték tudásukat.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), Magyarország és a térség egyik legnagyobb természetvédelmi civil szervezete állatgondozói és környezeti nevelési feladatok ellátására 1 fő teljes állású (heti 40 óra) munkatársat keres.