Átadták a Rákosi Vipera Védelmi Központot

Átadták a Kiskunságban felépült Rákosi Vipera Védelmi Központot. Az eddig megismert 11 rákosi vipera élőhely némelyikéről szinte teljesen eltűnt a faj, az állami természetvédelem és az MME erőfeszítései ellenére. Ezért születet meg a döntés, hogy meg kell építeni a központot.Dr. Persányi Miklós Környezetvédelmi és Vízügyi Miniszter átadta a Kiskunságban felépült Rákosi Vipera Védelmi Központot. A központ létrehozásának gondolatát 6 évvel ezelőtt Péchy Tamás fogalmazta meg először, aki 1993 óta az MME rákosi vipera védelmi programjának vezetője. A központ létrehozásának indoka az volt, hogy reális veszélye van annak, hogy ez a kistermetű vipera, amelyik már csak hazánkban él, hiszen kipusztult Európa más országaiból, hazánkból is eltűnik. A fajjal foglalkozó szakemberek egyöntetű véleménye ma már az, hogy félő, hogy az egymástól elszakadt, kis létszámú részpopulációk nem képesek a természetes elhullást sem kompenzálni s lassan felmorzsolódnak. Az eddig megismert 11 élőhely némelyikéről nagy valószínűséggel a szemünk előtt tűnt el a faj, az állami természetvédelem és az MME erőfeszítései ellenére. Ezért születet meg a döntés 2003. februárjában, hogy meg kell építeni a Rákosi Vipera Védelmi Központot. A központ elsősorban a KvVM költségvetéséből épült meg, de a tanyás ingatlan megvételére, pl. az MME biztosított fél millió forintot.

A védelmi központban, szabadtéri bokszokban vannak elhelyezve a rákosi viperák és ebben az évben további egyedek kerülnek befogásra. Ezzel megkezdődik a faj tenyésztése, aminek elsődleges célja, a még megmaradt populációk megerősítése. A program hosszú távon fogja majd láttatni az eredményét, hiszen az első kibocsátásra véleményünk szerint csak 6-8 év múlva kerülhet sor. A bokszokban született fiatal kígyók az első telet egymástól elkülönítve a laborépületben, terráriumban töltik, majd a következő év májusában kerülnek végleges helyükre.

A Rákosi Vipera Védelmi Központ működtetését a Kiskunsági Nemzetei Park Igazgatósága az MME-re bízta, s személy szerint Péchy Tamásra. Az ott folyó munkát segíti az ELTE Genetika Tanszék, Dr. Major Ágnes vezetésével, aki a genetikai vizsgálatokat végzi és lesz segítségünkre az ezirányú kérdésekben. Az állatorvosi felügyeletet a Fővárosi Növény- és Állatkert biztosítja, Dr. Soós Endre lesz ebben segítségünkre. Ezen intézmények képviselői azonban nem csak konkrét feladatok megoldását vállalták magukra, hanem reméyneink szerint az ún. Rákosi Vipera Szakértői Csoport munkájában is részt vállalnak. A központban dolgozó kolléga, akinek kiválasztása most van folyamatban szintén az MME alkalmazásába kerül.

A működéshez szükséges költségeket elsősorban a KvVM, az elkövetkezendő 4 évben pedig egy jelentős részét a LIFE Nature programja fedezi.

A Rákosi Vipera Védelmi Központ egyelőre nem látogatható.

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.