Augusztusi csillaghullás

A „Szent Lőrinc könnyei” elnevezés árulkodik arról, hogy Lőrinc nap (augusztus 10.) környékén érdemes figyelnünk az éjjeli égboltot, ha csillaghullást szeretnénk látni, fényképezni.

Szent Lőrinc könnyei (Fotó: Imre Péter)

A Föld éves Nap körüli útján ilyenkor ér pályájának arra a szakaszára, ahol keresztezi – a szintén a Nap körül keringő – Swift-Tuttle üstökösből leszakadt, akár több ezer éves porszemcséket és borsó méretű részeket, ún. meteoroidokat. Ezek a Föld légkörébe kerülve (kb. 80 km magasan) fényjelenség kíséretében megsemmisülnek, hullócsillagoknak vagy meteoroknak nevezzük őket. Mivel úgy tűnik, mintha a Perseus csillagkép felől érkeznének, Perseidák meteorrajként is ismertek.


A pusztatorony éjszakája (Fotó: Lengyel Bálint)

Az év során máskor is láthatunk hullócsillagokat, sőt, más meteorrajokat, amelyek akár látványosabbak is lehetnek a Perseidáknál, ám a nyári időpont lehetővé teszi, hogy Szent Lőrinc könnyeit akár egy mezőn fekve, távol a városok fényszennyezéstől megfigyeljük. Ebből az alkalomból a Csillagvizsgáló Blog az amatőr csillagász mozgalom összefogásával 2020. augusztus 10-16. között egy programsorozatot hirdet, hogy minél többen tapasztalhassák meg a csillagászati megfigyelések élményét. A programokról az alábbi linkeken tájékozódhatsz:

https://www.facebook.com/events/299402137846248

https://csillagvizsgalo.blog.hu/2020/07/23/egy_het_a_csillagok_alatt


Augusztusi csillaghullás 2018-ban, Pereszteg határában (Fotó: Imre Péter)

 

Írta: Benedek Veronika

Tevékenység: