Augusztusi kirándulás

Ha szeretnénk kicsit eligazodni az erdők fái közt – no, nem térképészeti, hanem botanikai értelemben – akkor egy augusztusi kirándulás ideális lehet a gyakorlásra. A nyár zöldjei már megfakultak, de az ősszel termő fákon ilyenkor egyszerre figyelhetjük meg a levelet, termést és a kérget.

Most látható a természetben - nyári kirándulás (Fotók: Péter Judit, Babai Dániel)

Nem minden év jó makktermő év. Elsőre azt gondolnánk, hogy ez csupán attól függ, mennyire volt kemény a tél, mikor enyhült, milyen időjárás volt a virágzás alatt, mennyi csapadék hullott tavasszal és nyáron. De a növények élete sokkal összetettebb annál, mint első pillantásra látszik. Egyfelől a virágzás és termésképzés nagy befektetést igényel a növény részéről, így sok fajnál nem is következik be minden évben. Másfelől pedig egyes növények igyekezhetnek „megszöktetni” magjaikat a kártevő rovarok, gombák vagy akár – például egy tölgy esetében – a makkot fogyasztó nagyobb testű állatok elől. Az elsődleges feladata ugyanis egy makknak az, hogy csírázzon és egy új növényi egyed legyen belőle. Az utódaikra ebben a korai szakaszban leselkedő veszélyek "kicselezésének" egyik lehetséges módja a tölgyeknél a változó intenzitású termés.


Bikmakk (Fotó: Babai Dániel)

Ha értő szemmel figyeljük az élővilágot, egy-egy rövid, szombat délutáni séta is izgalmas lehet amellett, hogy testileg, lelkileg feltöltődünk a természetben. Augusztus 15. Nagyboldogasszony napja. A népi megfigyelés szerint ilyenkor kezdenek gyülekezni a fecskék. De indulni majd csak Kisboldogasszonykor, szeptember 8-án fognak. Addig még nekünk, embereknek is belefér néhány nyár végi kirándulás.


Füsti fecskék villanydróton (Fotó: Orbán Zoltán)

Ha csapatban szeretnél kirándulni és lemaradtál a Most látható a természetben – nyári kirándulásról, akkor figyeld az MME Facebook oldalát, mert nemsokára már hirdetjük az őszi kirándulást is!

 

 

Írta: Dr. Benedek Veronika

Tevékenység: