Az esővel dacolva...- Élőhelykezelés a Tétényi-fennsíkon

2013. február 23-án harmadik alkalommal végeztünk élőhelykezelési munkát a Tétényi-fennsíkon. Az akcióra összesen 28 fő érkezett a nap folyamán. Dacolva az esős,
eleinte hűvös időjárással kisebb előkészületeket követően nekiláttunk a
munkának.

Élőhelykezelés (Fotó: Lendvai Csaba)


Az élőhelykezelést a  Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesülettel együttműködve valósítjuk meg évről-évre. Reggel a programot támogató Fitoland Dísznövénykertészet előtt találkoztunk, ahol a főszervezők: Gergely Attila, Mészáros Péter és Bajor Zoltán ismertették a részleteket. A tavalyi évben megkezdett területrészen folytattuk a kezelést, és az egyre erősödő esőben sem adtuk fel. Egészen kora délutánig dolgoztunk, vágtuk ki, illetve hordtuk le a tájidegen cserjéket. A munkát egyedül Hegedüs Dani madárgyűrűzési bemutatója szakította meg, na és egy kis hideg ebéd. A gyűrűzők hálójába néhány zöldike és széncinege mellett egy igazán impozáns külsejű meggyvágó is berepült.

Meggyvágó (Fotó: Lendvai Csaba)
A meggyvágó gyűrűzése nagy óvatosságot igényel,
ugyanis hatalmas csőrével a nagyobb magokat
is össze tudja roppantani, és az
ember ujját sem kíméli.


A gyűrűzési bemutató során a megjelent önkéntesek sok érdekes információt hallhattak a megjelölt fajokról. Reméljük, hogy legközelebb egy kicsit jobb időben tudunk majd szintén értékes természetvédelmi munkát végezni a területen.

A pihenőt követően folytatódott a munka. (Fotó: Lendvai Csaba)
A pihenőt követően folytatódott a munka, amelyből
az MME elnöke Bajor Zoltán is kivette a részét.


A cserjéket egy helyre halmoztuk fel. (Fotó: Lendvai Csaba)
A cserjéket egy helyre halmoztuk fel.
(Fotók: Lendvai Csaba)


Aki teheti, a tavaszi hónapokban tegyen egy kellemes sétát a fennsíkon, garantáltan sok érdekességgel találkozhat majd!

Ezúton is köszönjük a szervezőknek a lehetőséget, illetve Hegedüs Daninak a madárgyűrűzési bemutatót!

Következő élőhelykezelési akciónkon is szeretettel várunk minden érdeklődőt március 9-én az újpesti homoktövis élőhelyén!
Lendvai Csaba
MME Budapesti Helyi Csoport
A felső kis képen a gyülekező csapat látható (Fotó: Lendvai Csaba)

Kapcsolódó hírek

Schmidt Egon a Kossuth-díjjal (fotó: Haraszthy László)

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 91 éves korában, ma hajnalban elhunyt Schmidt Egon, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tiszteletbeli elnöke, Kossuth-díjas író, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte. Életével mindannyiunk számára példát mutatott természetszeretetből, emberségből, személyiségével természetvédők...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Év madara” rajzpályázatot hirdet óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban!

Fotó: Simay Gábor

A VVM felmérések első eseménye most januárban lesz, az év első hóközepi felmérésével, mely egybe esik az európai télközepi számlálással. Az idei első hóközepi számlálást január 13. és 16. között kell elvégezni.