Az MME Nomenclator Bizottság pályázati felhívása

Az MME Nomenclator Bizottsága - amelynek célja a Magyarországon újonnan vagy ritkán előforduló madárfajok, alfajok és fészkelők adatainak tudományos igényű hitelesítése és nyilvántartása - jelölteket keres lejáró mandátumú tagja helyére. A pályázatokat szeptember 15-ig várjuk.

MME logó


A sikeres pályázónak - a szakmai és erkölcsi feddhetetlenségen túl - képesnek kell lennie  az évente beérkező hozzávetőleg 200-250 jelentés tárgyilagos kiértékelésére és a határozás helyességének megítélésére a megadott határidőn belül. Az MME Nomenclator Bizottságban folytatandó munka önkéntes tevékenység, elsősorban azzal a céllal, hogy a szakirodalomban a hazánkban ritka madárfajokról csak ellenőrzött és megbízható adatok jelenjenek meg.

A sikeres pályázónak - a magyar nyelv mellett - magabiztos angol és lehetőleg német nyelvtudással kell rendelkeznie az idegennyelvű irodalom naprakész nyomon követése és a jelentések megértése céljából. A jelöltek közül előnyben részesülnek azok, akiknek felsőfokú végzettségük van vagy annak megszerzése várható rövidesen valamelyik természettudományos szakterületen (kiváltképp biológia), és átfogó terepi ismereteik vannak Európa, esetleg a Nearktisz és a Palearktisz Európában kóborlónak számító madárfajai terén, továbbá bírálati tevékenységük során hozzá tudnak férni a madárhatározással foglalkozó szakkönyvek és folyóiratok többségéhez. További előnyt élveznek a gyűrűzővizsgával is rendelkező pályázók. A pályázatok elbírálásánál figyelembe vesszük a jelölt eddigi madártani tevékenységét, különös tekintettel a megjelent publikációira és a Bizottság számára korábban esetleg eljuttatott jelentéseire. A pályázatokat az eddigi szakmai tevékenység leírásával az MME NB titkára részére kérjük eljuttatni a következő címre: nomenclator@birding.hu. A pályázatok beadásának határideje 2011. szeptember 15.


Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


MME Nomenclator Bizottság

Kapcsolódó hírek

A cikk fotói és videói május 30-án délután és este készültek a pártás daru aznapi megfigyelése közben (Fotó: Orbán Zoltán)

A pártás daru május 24-e délután bukkant fel Fertőújlakon, ami a faj ötödik bizonyított magyarországi előfordulása volt. A madár május 27-e délelőttig a térségben tartózkodott, eközben át-átruccant Ausztriába, ahol faunaúj fajként várták a madarász kollégák.

Állománycsökkenés 1999-2019 év viszonylatában: Bíbic - 59,6%; Fürj - 62,7%

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) most kiadott elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben folytatódott az agrár élőhelyeken 2005 óta zajló fészkelőállomány-csökkenés, ennek jelei már mutatkoznak a korábban növekedést mutató erdei élőhelyeken fészkelő madárfajoknál is Magyarországon!

Az Európai Bizottság közzétette a Biodiverzitás- és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát Az Európai Bizottság többszöri késlekedés után a tegnapi napon kiadta a régóta várt Biodiverzitás Stratégiát és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát. Ezek a dokumentumok az EU természeti sokféleséggel és élelmiszertermeléssel kapcsolatos szakpolitikájának fő irányait határozzák meg a...