Az MME támogatja a petárdák betiltását

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület támogatja a petárdák teljes körű betiltására vonatkozó kezdeményezést.

A petárdázás veszélyezteti a madarak biztonságos éjjeli pihenését és repülését. A petárda robbanása általában sosem tapasztalt, roppant ijesztő hanghatás a madarak számára. A puskaropogásszerű szilveszteri petárdázás pedig olyan riadalmat kelt közöttük, melynek hatására elhagyják biztonságos éjjeli pihenőhelyeiket, a sötétben, nehezebben tájékozódva légvezetékeknek repülhetnek, illetve előfordulhat, hogy menedékhely híján megfagynak, vagy ragadozók áldozatává válnak.

A legkevésbé sem kívánatos a petárdázás olyan nemzetközi védelem alatt álló vizes élőhelyek közvetlen közelében, mint amilyen a tatai Öreg-tó, ahol télen több tízezer vadlúd talál pihenő- és táplálkozóterületet. Itt idén a szilveszter előtti napokban 7500 ludat figyeltek meg, újév reggelére azonban csak 740 madár maradt a több ezres tömegből.

Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Év madara” rajzpályázatot hirdet óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban!

Fotó: Simay Gábor

A VVM felmérések első eseménye most januárban lesz, az év első hóközepi felmérésével, mely egybe esik az európai télközepi számlálással. Az idei első hóközepi számlálást január 13. és 16. között kell elvégezni.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  (MME) 1979-ben indította el az "Év madara" akciót, melynek célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. Ezt követően indult el hasonló céllal az Év hüllője / Év kétéltűje (évenként váltakozva) program 2012-ben, majd az Év lepkéje 2023-ban.