Az MME támogatja a petárdák betiltását

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület támogatja a petárdák teljes körű betiltására vonatkozó kezdeményezést.

A petárdázás veszélyezteti a madarak biztonságos éjjeli pihenését és repülését. A petárda robbanása általában sosem tapasztalt, roppant ijesztő hanghatás a madarak számára. A puskaropogásszerű szilveszteri petárdázás pedig olyan riadalmat kelt közöttük, melynek hatására elhagyják biztonságos éjjeli pihenőhelyeiket, a sötétben, nehezebben tájékozódva légvezetékeknek repülhetnek, illetve előfordulhat, hogy menedékhely híján megfagynak, vagy ragadozók áldozatává válnak.

A legkevésbé sem kívánatos a petárdázás olyan nemzetközi védelem alatt álló vizes élőhelyek közvetlen közelében, mint amilyen a tatai Öreg-tó, ahol télen több tízezer vadlúd talál pihenő- és táplálkozóterületet. Itt idén a szilveszter előtti napokban 7500 ludat figyeltek meg, újév reggelére azonban csak 740 madár maradt a több ezres tömegből.

Kapcsolódó hírek

Együttműködési megállapodás született a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Főkert Nonprofit Zrt. között. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület több, mint négy évtizede küzd hazánk vadon élő állatvilágának megőrzéséért. Ez idő alatt számos nemzetközi sikert ért el, miközben Közép-Kelet Európa legnagyobb természetvédelmi társadalmi szervezetévé...

Európai Madármegfigyelő Napok (Fotó: Orbán Zoltán)

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban. Az idei rendezvényre október 3-4-én kerül sor. A programhelyszínekért görgessen lejjebb! A program folyamatosan frissűl, kérjük kövesse nyomon a híreket! Frissült: 2020. 09.30. 10:49

A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.