Az MME támogatja a petárdák betiltását

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület támogatja a petárdák teljes körű betiltására vonatkozó kezdeményezést.

A petárdázás veszélyezteti a madarak biztonságos éjjeli pihenését és repülését. A petárda robbanása általában sosem tapasztalt, roppant ijesztő hanghatás a madarak számára. A puskaropogásszerű szilveszteri petárdázás pedig olyan riadalmat kelt közöttük, melynek hatására elhagyják biztonságos éjjeli pihenőhelyeiket, a sötétben, nehezebben tájékozódva légvezetékeknek repülhetnek, illetve előfordulhat, hogy menedékhely híján megfagynak, vagy ragadozók áldozatává válnak.

A legkevésbé sem kívánatos a petárdázás olyan nemzetközi védelem alatt álló vizes élőhelyek közvetlen közelében, mint amilyen a tatai Öreg-tó, ahol télen több tízezer vadlúd talál pihenő- és táplálkozóterületet. Itt idén a szilveszter előtti napokban 7500 ludat figyeltek meg, újév reggelére azonban csak 740 madár maradt a több ezres tömegből.

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.