Az MME támogatja a petárdák betiltását

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület támogatja a petárdák teljes körű betiltására vonatkozó kezdeményezést.

A petárdázás veszélyezteti a madarak biztonságos éjjeli pihenését és repülését. A petárda robbanása általában sosem tapasztalt, roppant ijesztő hanghatás a madarak számára. A puskaropogásszerű szilveszteri petárdázás pedig olyan riadalmat kelt közöttük, melynek hatására elhagyják biztonságos éjjeli pihenőhelyeiket, a sötétben, nehezebben tájékozódva légvezetékeknek repülhetnek, illetve előfordulhat, hogy menedékhely híján megfagynak, vagy ragadozók áldozatává válnak.

A legkevésbé sem kívánatos a petárdázás olyan nemzetközi védelem alatt álló vizes élőhelyek közvetlen közelében, mint amilyen a tatai Öreg-tó, ahol télen több tízezer vadlúd talál pihenő- és táplálkozóterületet. Itt idén a szilveszter előtti napokban 7500 ludat figyeltek meg, újév reggelére azonban csak 740 madár maradt a több ezres tömegből.

Kapcsolódó hírek

Feketetorkú rigó (Fotó: Nyúl Mihály/birding.hu)

2022. január 23-án egy Kiskőrösi kertbe, Nyúl Mihály madarásztársunk udvarára látogatott el egy feketetorkú rigó (Turdus atrogularis) – olvasható a birding.hu madártani portálon.

Kedves Kollégák! Szeretettel meghívunk minden érdeklődőt a Madárszámlálók és Madárgyűrűzők VI. Országos Találkozójára! Időpont: 2022. február 12-13. Helyszín: Budapest 1. nap: TIT Stúdió, Zsombolyai u. 6. (Dr. Harsányi István Konferenciaterem, földszint) 2. nap: BiPi Villa, Nánási út 85-87. 

Melyek az év fajai 2022-ben?

Összegyűjtöttük a 2022. év megválasztott élőlényeit: madár, hüllő, rovar, hal, gomba, fa, és megmutatjuk az év ásványát és ősmaradványát is.