Fecskementés eredeti módon

A füsti és a molnárfecskék a nyálukkal kevert és száraz fűszálakkal vegyített sárgolyókból építik fészkeiket. E fészkek azonban csak néhány évig tartósak. Egy idő után meggyengülnek, elöregednek.

Rögtönzött fecskefészek fagyisdobozból (Fotó: László Csaba)

Kezdetben gyakran csak kisebb darabok törnek le belőlük, de sokszor előfordul, hogy a fészek egyszerre esik le. Ha ez fészkelési időszakban történik, akkor a költés tönkremegy, a tojások összetörnek, vagy a fiókák a földre potyogva elpusztulnak. Közepesen vagy erősen fejlett fiókák esetében előfordul, hogy a magasból történő lezuhanás ellenére sem szenvednek súlyos sérüléseket, és életben maradnak. Ilyenkor röpképességük eléréséig
gondoskodni kell róluk.
Leesett fecskefészkekről minden évben kapunk bejelentéseket. A telefonálók általában a fiókák megmentésére kérnek bennünket, vagy a felnevelésükhöz kérnek tanácsot. Idén is már több esetben kellett közbeavatkoznunk.
A fecskefiókák megfelelő táplálékkal (pl. csontkukac) viszonylag könnyen felnevelhetők, nem kell hozzá különösebb szakértelem. Persze, az lenne a legjobb, ha a szülőmadarak etetnék tovább a fiókákat a fészek leesése után is, de ez a gyakorlatban nehezen kivitelezhető.
Egyik mohácsi önkéntesünk azonban megtalálta a megoldást. Egy leesett füstifecskefészekből a fiókákat egy üres fagyisdobozba tette, majd a fészek eredeti helyével szemben, attól 3 m távolságban a falon rögzítette a dobozt (az eredeti helyre nem sikerült kirakni). A szülőmadarak a fiókák eleségkérő hangja alapján azonosították porontyaikat, s 1-2 órás várakozás után már hordták számukra az eleséget. A mentési akció tehát sikeres volt, a módszer hasonló esetekben bátran alkalmazható!