Békamentőket várnak Farmoson

A napokban megkezdődött a vonuló békák mentése Farmoson. Eddig 13 000 békát fogtak be és vittek át az út túloldalára a civil és hivatásos természetvédők.

A Magyar Madártani Egyesület Tápió-vidéki csoportja által szervezett mentőakcióban idén minden eddiginél több önkéntes vett részt, így két és fél kilométeres terelőfóliát tudtak kifeszíteni az út mellé. A fólia tövében és a leásott vödrökben összegyűlt békákat rendszeres időközönként összegyűjtik, és átviszik az út túloldalára, ahonnan már a gázolás veszélye nélkül ugrálhatnak tovább a Nagy-nádasba, a szaporodóhelyük felé. Mostanáig 13000 béka kelt át a természetvédők vödreiben biztonságosan az úttesten, de ha esni fog az eső, akkor a következő napokban még több kétéltű várható.

Bár a legnagyobb munka a sánc kiépítése volt, a rendszeres ellenőrzés és gyűjtés is sok időt és sok segítő kezet igényel, ezért az MME helyi munkatársai várják a vállalkozó kedvű természetbarátok jelentkezését. Örömmel fogadják azokat is, akik csak egy napra, vagy egy-két órára tudnának bekapcsolódni a mentőakcióban.

További információ:
Németh András
MME Tápió-vidéki Helyi Csoport
Tel: 20-234-9994
E-mail: mme.tapio@vipmail.hu

Ezúton is köszönjük a támogatást és a segítséget a helyi önkénteseknek, az ELTE biológus hallgatóinak, a Farmosi Életmod Egyesület tagjainak, a Tápió Közalapítványnak, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának.

Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.

Öreg tollruhás hamvas rétihéja hím (fotó: Hencz Péter)

Az MME Hamvasrétihéja-védelmi Munkacsoport keretein belül a korábbi évekhez hasonlóan  2022-ben is folytatódtak a hamvas rétihéják alaposabb megismerését és védelmét célzó tevékenységeink a Grassland HU projekt vállalásának megfelelően. 2020-ban és 21-ben nyomkövetős madarak viselkedését és fészkelőhelyeik tulajdonságait ismertük meg.

Az MME nemrégiben megalakult Ritkaságvadász Szakosztálya 2022. április 30-án szervezte meg az első Skywatching Day-t. A Magyarországon eleddig páratlan rendezvény nevéhez méltóan az égrenézésről szólt: a részvevők a kijelölt vagy önként vállalt pontokon figyelték az eget és írták össze a látott, átrepülő madarakat.