Békamentőket várnak Farmoson

A napokban megkezdődött a vonuló békák mentése Farmoson. Eddig 13 000 békát fogtak be és vittek át az út túloldalára a civil és hivatásos természetvédők.

A Magyar Madártani Egyesület Tápió-vidéki csoportja által szervezett mentőakcióban idén minden eddiginél több önkéntes vett részt, így két és fél kilométeres terelőfóliát tudtak kifeszíteni az út mellé. A fólia tövében és a leásott vödrökben összegyűlt békákat rendszeres időközönként összegyűjtik, és átviszik az út túloldalára, ahonnan már a gázolás veszélye nélkül ugrálhatnak tovább a Nagy-nádasba, a szaporodóhelyük felé. Mostanáig 13000 béka kelt át a természetvédők vödreiben biztonságosan az úttesten, de ha esni fog az eső, akkor a következő napokban még több kétéltű várható.

Bár a legnagyobb munka a sánc kiépítése volt, a rendszeres ellenőrzés és gyűjtés is sok időt és sok segítő kezet igényel, ezért az MME helyi munkatársai várják a vállalkozó kedvű természetbarátok jelentkezését. Örömmel fogadják azokat is, akik csak egy napra, vagy egy-két órára tudnának bekapcsolódni a mentőakcióban.

További információ:
Németh András
MME Tápió-vidéki Helyi Csoport
Tel: 20-234-9994
E-mail: mme.tapio@vipmail.hu

Ezúton is köszönjük a támogatást és a segítséget a helyi önkénteseknek, az ELTE biológus hallgatóinak, a Farmosi Életmod Egyesület tagjainak, a Tápió Közalapítványnak, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának.

Kapcsolódó hírek

2021 év madara szavazás fajai (balról jobbra): cigánycsuk, kis őrgébics, sordély (grafikák: Kókay Szabolcs)

A 2021 év madara szavazás mindhárom énekesmadár faja az agrár élőhelyekhez kötődik, ezért az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők. A nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely átalakítása mindegyikükre negatívan hat. Ezért bármely madár kapja is a legtöbb szavazatot, általa 2021-ben fokozott figyelmet tudunk fordítani a...

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.