Beszámoló a Skywatching Day-ről

Az MME nemrégiben megalakult Ritkaságvadász Szakosztálya 2022. április 30-án szervezte meg az első Skywatching Day-t. A Magyarországon eleddig páratlan rendezvény nevéhez méltóan az égrenézésről szólt: a részvevők a kijelölt vagy önként vállalt pontokon figyelték az eget és írták össze a látott, átrepülő madarakat.

Hasonló akciók zajlanak szerte a világban, főként a ragadozómadarak vonulási helyein, például Gibraltárnál, de szinkronszerű, nagy lefedettséget biztosító felmérésről nem tudunk.

Az akcióban 41 terepmadarász vett részt, 45 UTM-négyzetből gyűjtve adatokat. Összesen 165 madárfajt sikerült meghatározni, van ahol csak kettőt, van ahol 77-et. A legtöbb helyen megfigyelt madárfaj az egerészölyv (40 helyszín), a barna rétihéja (35), a füsti fecske (33) és a vörös vércse (32) lett, az egyébként ritkább, de éppen vonulásban lévő gyurgyalag is 28 helyen előkerült, ötödik helyezést érve el. Példányszámot nem mindenki írt, így e tekintetben nem pontosak az adataink, de némi meglepetésre a legtöbb regisztrált egyed nyári lúdból (552) és gyurgyalagból (536) került „távcsővégre”, amelyeket a füsti fecske (379), a seregély (316) és a molnárfecske (257) követett. Igazi ritkaság sajnos nem került elő, de például békászó sast hét helyszínen is megfigyeltek (összesen 10 példányt).

Köszönjük Ampovics Zsolt, Bedőcs Gyula ifj., Bodor Gábor, Borza Sándor, Bozó László, Bozsaky Bonifác, Cser Szilárd, Csibrány Balázs, Dobák András, Fatér Imre, Forintos Nikolett, Futó Róbert, Gál Szabolcs, Gilányi Gábor, Godó Laura, Golen Gerhárd, Győrig Előd, Gyuricza András, Hegedűs Dániel, Horváth Csaba, Horváth Tibor, Jóna Zoltán, Juhász Benedek, Kaposvári Marcell, Kisari Szabolcs, Kiss Ádám, Kiss Áron, Koleszár Sándor, Kovács András, Kun Zoltán, Lengyel Attila, Molnár Márton, Mórocz Attila, Nagy Levente, Nagy Tibor, Németh Ákos, Németh Zoltán, Nyúl Mihály, Olág János ifj., Ölvedi Szilárd, Pálffy Joel, Pánya Csaba, Pásztor Zoltán, Péntek István, Pitó Andor, Sári Gergő, Selmeczi Kovács Ádam, Szabó Máté, Szántó Bence, Szentesi Attila, Takács Ádám, Takács Árpád, Tamás Ádám, Tőgye János, Vámos Csenge, Varga Péter ifj., Vargáné Kárpáti Ildikó, Vassné Tóth Brigitta, Vig Zsófia, Vigné Priznicz Tünde és Zágon András részvételét!

Kapcsolódó hírek

Rönkdepó (Fotó: Orbán Zoltán)

Nem csitulnak a kedélyek az augusztus 4-én megjelent tűzifarendelet kapcsán. Miközben az Agrárminisztérium képviselői a jogszabály szövegétől egyre távolodó magyarázatokat tesznek közzé, a rendelet visszavonására irányuló civil aláírásgyűjtéshez öt nap alatt több, mint 100 000-en csatlakoztak.

Erdőirtás (Fotó: Orbán Zoltán)

Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt. A rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet. A WWF Magyarország, az MME és más zöld szervezetek nyílt...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.