Beszámoló a debreceni ragadozómadár fészekkeresési akcióról

A legutóbbi, 2013. február 17-én szervezett nagyerdei terepi programunk célja ragadozómadarak fészkeinek keresése volt a lombmentes időszakban. A lelkes, 20 fős csapat fésűszerűen járta be a kijelölt területet.

Fészekkereső csoport (Fotó: Koczka András)

 

A túra során a Debreceni Nagyerdő Természetvédelmi Terület nyugati oldalán jártunk. Felkerestük a korábbról ismert régi fészkeket, sőt találtunk egy tavaly építettet is, melyben valószínűleg egerészölyv költött. A résztvevők tájékoztatást kaptak a Debreceni Nagyerdő Természetvédelmi Terület múltjáról, jelenéről és jövőjéről, aktuális természetvédelmi problémákról és a ragadozómadarak fészkelési szokásairól.

Fontos, hogy tudjuk a fészkek pontos helyét, koordinátáit, mert így a költési időben (teljes lombtakarásban) végzett felmérés, ellenőrzés jóval könnyebben megvalósítható.

Az erdő átfésülése (Fotó: Koczka András)
Az erdő átfésülése ...
 
Ragadozófészek (Fotó: Koczka András)
... és az egyik megtalált ragadozófészek

Többünket meglepett egy, az avarréteg alól kikandikáló, „özönvíz előtti”, rozsdamarta természetvédelmi terület tábla, melyet még a hajdani Országos Természetvédelmi Tanács (mely 1939-től 1977-ig működött) helyeztetett ki a területre.

Rozsdás tábla (Fotó: Koczka András)
Szebb időket is látott tábla
(Fotók: Koczka András)
.

A bő három óra alatt összesen 6 fészket regisztráltunk, fenyőrigókat, csonttollúakat figyelhettünk meg, ezen kívül még egy borzvárat is sikerült felfedeznünk.
 

Ezúton is köszönjük a résztvevők segítségét!

 

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!

 

 

Koczka András
Területi Iroda vezető
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A fenti kis képen a lelkes csapat látható (Fotó: Koczka András)

 

Kapcsolódó hírek

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.

Erdei kétéltűek keresése a patak mentén. A gyepi béka gyakran került szem elé.

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2020-ban is megrendezte a 10-18 év közötti gyerekeknek szóló herpetológiai táborát, a Herptábort.