Beszámoló a debreceni ragadozómadár fészekkeresési akcióról

A legutóbbi, 2013. február 17-én szervezett nagyerdei terepi programunk célja ragadozómadarak fészkeinek keresése volt a lombmentes időszakban. A lelkes, 20 fős csapat fésűszerűen járta be a kijelölt területet.

Fészekkereső csoport (Fotó: Koczka András)

 

A túra során a Debreceni Nagyerdő Természetvédelmi Terület nyugati oldalán jártunk. Felkerestük a korábbról ismert régi fészkeket, sőt találtunk egy tavaly építettet is, melyben valószínűleg egerészölyv költött. A résztvevők tájékoztatást kaptak a Debreceni Nagyerdő Természetvédelmi Terület múltjáról, jelenéről és jövőjéről, aktuális természetvédelmi problémákról és a ragadozómadarak fészkelési szokásairól.

Fontos, hogy tudjuk a fészkek pontos helyét, koordinátáit, mert így a költési időben (teljes lombtakarásban) végzett felmérés, ellenőrzés jóval könnyebben megvalósítható.

Az erdő átfésülése (Fotó: Koczka András)
Az erdő átfésülése ...
 
Ragadozófészek (Fotó: Koczka András)
... és az egyik megtalált ragadozófészek

Többünket meglepett egy, az avarréteg alól kikandikáló, „özönvíz előtti”, rozsdamarta természetvédelmi terület tábla, melyet még a hajdani Országos Természetvédelmi Tanács (mely 1939-től 1977-ig működött) helyeztetett ki a területre.

Rozsdás tábla (Fotó: Koczka András)
Szebb időket is látott tábla
(Fotók: Koczka András)
.

A bő három óra alatt összesen 6 fészket regisztráltunk, fenyőrigókat, csonttollúakat figyelhettünk meg, ezen kívül még egy borzvárat is sikerült felfedeznünk.
 

Ezúton is köszönjük a résztvevők segítségét!

 

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!

 

 

Koczka András
Területi Iroda vezető
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A fenti kis képen a lelkes csapat látható (Fotó: Koczka András)

 

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.