Beszámoló a debreceni ragadozómadár fészekkeresési akcióról

A legutóbbi, 2013. február 17-én szervezett nagyerdei terepi programunk célja ragadozómadarak fészkeinek keresése volt a lombmentes időszakban. A lelkes, 20 fős csapat fésűszerűen járta be a kijelölt területet.

Fészekkereső csoport (Fotó: Koczka András)

 

A túra során a Debreceni Nagyerdő Természetvédelmi Terület nyugati oldalán jártunk. Felkerestük a korábbról ismert régi fészkeket, sőt találtunk egy tavaly építettet is, melyben valószínűleg egerészölyv költött. A résztvevők tájékoztatást kaptak a Debreceni Nagyerdő Természetvédelmi Terület múltjáról, jelenéről és jövőjéről, aktuális természetvédelmi problémákról és a ragadozómadarak fészkelési szokásairól.

Fontos, hogy tudjuk a fészkek pontos helyét, koordinátáit, mert így a költési időben (teljes lombtakarásban) végzett felmérés, ellenőrzés jóval könnyebben megvalósítható.

Az erdő átfésülése (Fotó: Koczka András)
Az erdő átfésülése ...
 
Ragadozófészek (Fotó: Koczka András)
... és az egyik megtalált ragadozófészek

Többünket meglepett egy, az avarréteg alól kikandikáló, „özönvíz előtti”, rozsdamarta természetvédelmi terület tábla, melyet még a hajdani Országos Természetvédelmi Tanács (mely 1939-től 1977-ig működött) helyeztetett ki a területre.

Rozsdás tábla (Fotó: Koczka András)
Szebb időket is látott tábla
(Fotók: Koczka András)
.

A bő három óra alatt összesen 6 fészket regisztráltunk, fenyőrigókat, csonttollúakat figyelhettünk meg, ezen kívül még egy borzvárat is sikerült felfedeznünk.
 

Ezúton is köszönjük a résztvevők segítségét!

 

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!

 

 

Koczka András
Területi Iroda vezető
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A fenti kis képen a lelkes csapat látható (Fotó: Koczka András)

 

Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Év madara” rajzpályázatot hirdet óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban!

Fotó: Simay Gábor

A VVM felmérések első eseménye most januárban lesz, az év első hóközepi felmérésével, mely egybe esik az európai télközepi számlálással. Az idei első hóközepi számlálást január 13. és 16. között kell elvégezni.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  (MME) 1979-ben indította el az "Év madara" akciót, melynek célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. Ezt követően indult el hasonló céllal az Év hüllője / Év kétéltűje (évenként váltakozva) program 2012-ben, majd az Év lepkéje 2023-ban.