Betiltják a keselyűket pusztító fájdalomcsillapítót Indiában

Indiában fél éven belül kivonják a fogalomból azt az állatgyógyászatban használt szert, ami majdnem kipusztította a keselyűket a szubkontinensről.


Fotó: BirdLife International

Indiában a keselyűállomány a 90-es években mintegy 95 százalékkal csökkent, három faj állománya (Gyps bengalensis, Gyps indicus, Gyps tenuirostris) teljesen összeomlott. Sokáig nem találták a hanyatlás okát, mígnem egy amerikai kutató rájött, hogy a szarvasmarhák kezelésére használt fájdalomcsillapító- és gyulladásgátló szer mérgezte meg a madarakat.

A diclofenac kúrán átesett szarvasmarhák tetemével a keselyűk nagy mennyiségű gyógyszert is fogyasztanak, ami veseelégtelenséghez, végül a pusztulásukhoz vezet. A BirdLife International nemrégiben arra kérte a Pakisztáni és a Nepáli Kormányt, hogy ők is tiltsák be a diclofenac használatát.

A humán medicinában reuma, illetve ízületi gyulladások kezelésére használt szert egyébként Magyarországon nem alkalmazzák az állatgyógyászatban.

Kapcsolódó hírek

A Békés megyei város kertbarát köre ünnepség keretében adta át a fecskefészek-falat. A Kondorosi Kertbarát Kör lelkes tagjai évek óta foglalkoznak a molnár- és füsti fecskék megtelepítésével, a fészekanyag beszerzési helyéül szolgáló sarazóhelyeket létesítenek, mesterséges fészekalapokat gyártanak különféle anyagokból. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet települések részére Madárbarát település mintaprojekt kialakítására. A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (ódúk,...

zöldes gyöngyházlepke (fotó: Faragó Ádám)

Május 5-én, a Jókai-kertben előkészítettük az MME legújabb szakosztályának létrehozásához szükséges feltételeket. A Lepkevédelmi Szakosztály megalakulásának kezdeményezői között a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület tagjai, nemzeti park igazgatóságok munkatársai, muzeológusok, civil lepkészek, madarászok, lepkészettel most ismerkedők is megtalálhatóak.