Betiltják a keselyűket pusztító fájdalomcsillapítót Indiában

Indiában fél éven belül kivonják a fogalomból azt az állatgyógyászatban használt szert, ami majdnem kipusztította a keselyűket a szubkontinensről.


Fotó: BirdLife International

Indiában a keselyűállomány a 90-es években mintegy 95 százalékkal csökkent, három faj állománya (Gyps bengalensis, Gyps indicus, Gyps tenuirostris) teljesen összeomlott. Sokáig nem találták a hanyatlás okát, mígnem egy amerikai kutató rájött, hogy a szarvasmarhák kezelésére használt fájdalomcsillapító- és gyulladásgátló szer mérgezte meg a madarakat.

A diclofenac kúrán átesett szarvasmarhák tetemével a keselyűk nagy mennyiségű gyógyszert is fogyasztanak, ami veseelégtelenséghez, végül a pusztulásukhoz vezet. A BirdLife International nemrégiben arra kérte a Pakisztáni és a Nepáli Kormányt, hogy ők is tiltsák be a diclofenac használatát.

A humán medicinában reuma, illetve ízületi gyulladások kezelésére használt szert egyébként Magyarországon nem alkalmazzák az állatgyógyászatban.

Kapcsolódó hírek

Daruvonulás Hadarics Tibor

Az utóbbi évtizedben egyre több darvat (Grus grus) lehet megfigyelni a Dunántúlon az őszi vonulás során (október-november). Nyugat-délnyugat felé repülő csapataikkal szinte bárhol lehet találkozni a Dunántúlon az említett időszakban, de éjszakázásra egyelőre csak a Fertőn állnak meg.

A közelmúltban lezárult az Európai Unió által finanszírozott Bat4Man pályázat, melynek egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy hatékony gyakorlati beavatkozások történjenek az épületlakó denevérek érdekében.

2022. november 26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony. Szervező: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Védnök: Michl József, Tata város polgármestere. A rendezvény díszvendége: a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park. A rendezvény középpontjában: a...