Bezárták a nápolyi maffia vadásztavait

Az olasz rendőrség természetvédelmi egysége bezáratta a nápolyi maffia illegális vadászatra létesített mesterséges tórendszerét. - közölte a Birdlife International olaszországi tagszervezete. Az eljárás során 35 személy ellen indítottak vizsgálatot, valamint fegyvereket és hívóhangok lejátszására alkalmas magnókat foglalt le.


Fotó: Birdlife International

Az olasz rendőrség nemrégiben indított akciót a környezetkárosítással kapcsolatos bűncselekmények felderítésére. Mint azt közölték, az illegális hulladéklerakásból származó bevételek vetekszenek a kábítószer-kereskedelem hasznával. A Nápoly melletti Villa Liternonál található tavaknál pedig egyetlen, vadászatra alkalmas leshely egy idényre 2-4 millió forintba került.

Altero Matteoli Olaszország környezetvédelmi minisztere elmondta, hogy a jövőben tervszerűen próbálják felderíteni és felszámolni az ilyen eseteket. A most bezáratott negyven tavat védetté kívánják nyilváníttatni, és a területen tanösvényeket, ökoturisztikai beruházásokat alakítanak majd ki. A Nápoly melletti tavak számos vonuló madárfajnak - flamingóknak, kócsagoknak, gólyatöcsnek, godáknak - nyújtanak pihenőhelyet.

Kapcsolódó hírek

Daruvonulás Hadarics Tibor

Az utóbbi évtizedben egyre több darvat (Grus grus) lehet megfigyelni a Dunántúlon az őszi vonulás során (október-november). Nyugat-délnyugat felé repülő csapataikkal szinte bárhol lehet találkozni a Dunántúlon az említett időszakban, de éjszakázásra egyelőre csak a Fertőn állnak meg.

A közelmúltban lezárult az Európai Unió által finanszírozott Bat4Man pályázat, melynek egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy hatékony gyakorlati beavatkozások történjenek az épületlakó denevérek érdekében.

2022. november 26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony. Szervező: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Védnök: Michl József, Tata város polgármestere. A rendezvény díszvendége: a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park. A rendezvény középpontjában: a...