Biodiverzitás Monitoring Labor Nyíregyházán

A Nyíregyházi Főiskola Környezettudományi Tanszéke és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) több éve folyó együttműködése keretében került kialakításra a Biodiverzitás Monitoring Labor, melynek átadására 2004 február 25-én került sor.Az új labor, mely egyben az egyesület Monitoring Központja, jelentősen hozzájárul a környezettudományi képzésben résztvevő hallgatók természetvédelmi gyakorlati képzéséhez, megismertetve őket a természeti értékeink állapotának figyelemmel kisérését biztosító biodiverzitás monitorozó munkákkal, a terepi módszerektől a legmodernebb térinformatikai és statisztikai eljárásokig. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, amely Közép-Európa legnagyobb természetvédelmi társadalmi szervezete, keretében több évtizede folynak Magyarországon olyan felmérő munkák, amelyek a madárvilág állapotán keresztül a hazai természet állapotának monitorizálására adnak egyedülálló lehetőséget.

Az MME keretében több ezer önkéntes vesz részt országszerte a madárállomány rendszeres monitorizálásában, amely révén hazánk egyik legjelentősebb természeti értékeket nyilvántartó adatbázisával rendelkezik. Az MME és Tanszék együttműködése alapján létrehozott labor ad helyet az MME Monitoring Központjának, amely koordinálja és feldolgozza a madarakkal kapcsolatos felmérőmunkákat Magyarországon és kapcsolatot tart a nemzetközi szakmai szervezetekkel.

Az együttműködés keretében, hallgatók nemcsak megismerhetik, hanem közvetlenül bekapcsolódhatnak, mind a terepi mind az adatfeldolgozó elemző munkákba, amely eredményességét az utóbbi években a témában született sikeres szakdolgozatok jeleznek. A Környezettudományi Tanszék fontosnak tartja, hogy az oktatáson túlmenően segítse a régióban folyó környezet-, természetvédelmi kutatásokat. A kialakított labor nagyban segítheti, hogy az ország természeti értékekben egyik leggazdagabb, azonban nem kellően feltárt régiójában minél több, rendszeres felmérő monitorozó munka induljon be, az abban jártas szakemberek képzésével és az érdeklődő nagyszámú önkéntesek bevonásával.

Kapcsolódó hírek

A nagyfülű denevér jó állapotú erdőink fokozottan védett faja (Fotó: Forrásy Cs.)

A mérsékelt égövi denevérek között a kisebb elterjedési területtel rendelkező fajok közé, hazánkban a ritkább fajok közé tartozik. Európán kívül a Fekete-tenger környékén, illetve a Kaukázusban él.

Harkályvédelmi tréning

Az MME Harkályvédelmi Szakosztályának szervezésében az Ifjúsági Tagozat 27 jelenlegi és leendő tagja (13 Helyi Csoport képviseletében) vehetett részt egy igen jó hangulatú harkályos tréningen az október 15-17-ei hétvégén. Szállásunk a börzsönyi Hiúz házban volt, ahol első este megismerkedhettünk a Szakosztály munkájával és céljaival, Cserép György megnyitó előadásából....

Gatyáskuvik a szegedi Fehér-tavon (Fotó: Tokody Béla)

A gatyáskuvik (Aegolius fenereus) rendkívül ritka kóborló és fészkelő bagolyfaj. 2021. október 19 -én egy fiatal példány került kézre a szegedi Fehér-tavon működő madárgyűrűző állomáson.