Biodiverzitás Monitoring Labor Nyíregyházán

A Nyíregyházi Főiskola Környezettudományi Tanszéke és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) több éve folyó együttműködése keretében került kialakításra a Biodiverzitás Monitoring Labor, melynek átadására 2004 február 25-én került sor.Az új labor, mely egyben az egyesület Monitoring Központja, jelentősen hozzájárul a környezettudományi képzésben résztvevő hallgatók természetvédelmi gyakorlati képzéséhez, megismertetve őket a természeti értékeink állapotának figyelemmel kisérését biztosító biodiverzitás monitorozó munkákkal, a terepi módszerektől a legmodernebb térinformatikai és statisztikai eljárásokig. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, amely Közép-Európa legnagyobb természetvédelmi társadalmi szervezete, keretében több évtizede folynak Magyarországon olyan felmérő munkák, amelyek a madárvilág állapotán keresztül a hazai természet állapotának monitorizálására adnak egyedülálló lehetőséget.

Az MME keretében több ezer önkéntes vesz részt országszerte a madárállomány rendszeres monitorizálásában, amely révén hazánk egyik legjelentősebb természeti értékeket nyilvántartó adatbázisával rendelkezik. Az MME és Tanszék együttműködése alapján létrehozott labor ad helyet az MME Monitoring Központjának, amely koordinálja és feldolgozza a madarakkal kapcsolatos felmérőmunkákat Magyarországon és kapcsolatot tart a nemzetközi szakmai szervezetekkel.

Az együttműködés keretében, hallgatók nemcsak megismerhetik, hanem közvetlenül bekapcsolódhatnak, mind a terepi mind az adatfeldolgozó elemző munkákba, amely eredményességét az utóbbi években a témában született sikeres szakdolgozatok jeleznek. A Környezettudományi Tanszék fontosnak tartja, hogy az oktatáson túlmenően segítse a régióban folyó környezet-, természetvédelmi kutatásokat. A kialakított labor nagyban segítheti, hogy az ország természeti értékekben egyik leggazdagabb, azonban nem kellően feltárt régiójában minél több, rendszeres felmérő monitorozó munka induljon be, az abban jártas szakemberek képzésével és az érdeklődő nagyszámú önkéntesek bevonásával.

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.