A Birdlife Austria keresőkutyák segítségével védi a ragadozó madarakat

A Közép-Európában előforduló ragadozó madár pusztulások fő okai az ember által elkövetett illegális tevékenységek. Még a veszélyeztetett és fokozottan védett fajok -mint például a parlagi sas- is rendszeresen áldozatul esnek a lelövésnek vagy mérgezésnek.


A WWF-el közösen irányított és a parlagi sas védelmét célul kitűző nemzetközi PannonEagle Life projekt mellett a Birdlife Austria két további keresőkutya betanítását finanszírozza, melyek a jövőben tetem- és méregkereső feladatokat fognak ellátni. Olympia, a 4 éves border collie keverék és a 3 éves labrador keverék, akit Charlie-nak kereszteltek jelenleg egy egyéves tréningen vesznek részt.

A kiképzés első részét már túl vannak: mindketten sikerrel teljesítették a Szag Felismerés és Jelző Viselkedés modulokat. „Charlie egy nagyon aktív kutya, aki rengeteg szellemi ösztönzést igényel. A ragadozó madarak ellen irányuló illegális pusztítás és Charlie képességeinek ismeretében kézenfekvő volt, hogy az elhullott madarak keresésére tanítsuk” mondta Marion Schindlauer, Charlie gazdája.

A kutyák kiképzése és annak céljai
Mindkét eb esetében elmondható, hogy a kiképzésük célja, hogy gyorsabban és hatékonyabban legyenek képesek rátalálni a mérgezett csalétkekre és az elpusztult ragadozó madarakra. Segítségükkel az illegális üldöztetés mértékéről pontosabb információk jelenhetnek meg, ami remélhetőleg, megelőző hatású lesz. Magyarország, Olaszország, Spanyolország és Bulgária már régóta használ ilyen speciálisan képzett keresőkutyákat. Ausztria most igyekszik ezt a példát követni. „Bízunk benne, hogy a keresőkutyák segítségével nagyobb mértékű felderítettséget érünk el a ragadozó madarak ellen elkövetett tevékenységek körében” magyarázza Matthias Schmidt a Birdlife Austria szakértője. A kiképzés költsége mellett a Birdlife Austria vállalta a kutyák felszerelésének, ellátásának és állatorvosi költségeinek fedezését is. „Ezeknek a kutyáknak a legfontosabb azt megtanulniuk, hogy semmi szín alatt ne érjenek hozzá a méreghez, mivel azokból a legkisebb mennyiség is halálos lehet” fejti ki Schmidt. „Emiatt a kutyák gazdái egy elsősegélycsomagot hordoznak magukkal, melyben antiszérum is található mérgezés esetére”.

Gyanús esetek bejelentése
A kiképzés végeztével Birdlife Austria minden olyan bejelentést meg fog vizsgáltatni a kutyákkal, ahol illegális mérgezés gyanúja merül fel. „ A legfontosabb, hogy bármilyen gyanús eseményt azonnal jelentsünk!” húzza alá Schmidt majd hozzáteszi: „Ha olyan elhullott állatot, húst észlel, melyeket akár mérgezésre is használhattak vagy a csirkefarmtól távoli tojást talál, kérjük azonnal értesítsen minket!”

Alsó-ausztriai gócpont
Sajnálatos módon van elég dolga a négylábú segítőknek. Különösen Alsó-Ausztriában magas a megtalált áldozatok száma évről évre. Természetesen az ismert eseteknél jóval magasabb lehet a valós mennyiség. A kutyák segítségével nagyobb a valószínűsége az elpusztult madarak megtalálásának, ahogy azt magyarországi és spanyolországi példák már bizonyították. „Mindenesetre a felvilágosítás és a kutyák munkába állítása előbb-utóbb megtérül Ausztriában is és ez a ragadozó madarak hatékony védelmét fogja erősíteni” hangzik Schmidt optimista megjegyzése

Kapcsolódó hírek

Megnyitó

Év madara rajzpályázatunkra évről évre rengeteg alkotás érkezik, amelyből szeretnénk megmutatni, amennyit csak lehet. A Hegyvidéki Kulturális Szalon ebben az évben lehetőséget biztosított arra, hogy a díjazottak mellett más pályamunkákat is bemutassunk. Köszönet érte!

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya az Év kétéltűje programhoz kapcsolódva 2023-ban is rajzpályázatot hirdet „Tócsalakó hegyisárkány – az alpesi gőte” címmel.

Gratulálunk!

Lezárult a barkóscinege rajzpályázat zsűrizése, a pályázatra közel 5000 alkotás érkezett, kicsiktől és nagyoktól.