Brit gyűrűs dankasirály Magyarországon

Egy London közelében jelölt dankasirályt figyeltek meg január közepén a Balatonon, a Keszthelyi kikötőben (Zala megye, megfigyelő: Havasi Máté).

A Balatonon megfigyelt brit gyűrűs dankasirály (Fotó: Havasi Máté)

A megfigyelt dankasirályt 2017 januárjában gyűrűzték a Temze torkolatvidékén. A fémgyűrű mellé távcsővel, teleszkóppal is könnyen leolvasható, egyedi kóddal ellátott sárga jelölőgyűrűt is kapott. A madár hazai megfigyelésekor a Keszthelyi-öblöt borító jégen állt, így viszonylag könnyen lencsevégre lehetett kapni. Ez az első brit gyűrűs dankasirály, ami megkerült Magyarországon. 


A Balatonon megfigyelt brit gyűrűs dankasirály megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

Az itthon, eddig meggyűrűzött közel hatvanezer dankasirályból 2329 példány került meg külföldön, nagy részüket a színes jelölésük alapján azonosították Európa legtöbb országában, valamint néhányukat Észak-Afrikában (erről térkép a Tudástárban látható, a cikk alján lévő linken). Mindössze három, Magyarországon gyűrűzött példány került meg eddig a Brit-szigeteken.


A brit-szigeteken ezidáig megkerült magyar gyűrűs dankasirályok megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

A dankasirály Magyarországon a leggyakoribb fészkelő sirályfaj. A hazai költőállomány nagy része rövid távú vonuló, a telet az Appennini-félsziget partjainál töltik. A nagy tömegben nálunk telelő dankasirályok elsősorban Észak-, Északkelet Európából érkeznek hozzánk. 

További információ a dankasirályról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-larrid