Címerállat élőben!

A Duna-Ipoly Nemzeti Park címerállata, a havasi cincér a Budai-hegységben ritka, előfordulása a Normafa környéki közismert – élőhelyének tökéletesen alkalmas -  extrazonális bükkösben évtizedeken át nem volt bizonyított.

Havasi cincér (Fotó: Kocsis Zsuzsa)

2019-ben az év rovarának választották, így még nagyobb jelentőséget kapott a „ Sasoló Természetbúvárok”  tavalyi felfedezése ezen a helyszínen: egy elpusztult havasi cincér kitinpáncél maradványa - a faj előfordulásának  Budapest területén  bizonyító példányává vált és a Magyar Természettudományi Múzeum bogárgyűjteményébe került.
2020. július 10-én pedig a lelkes, természetszerető és –védő „Sasoló” gyerekek sas-szemének köszönhetően 3 élő példányt sikerült lencsevégre kapni a Normafa környékén, így most már semmi kétség, a havasi cincér Budapest budai zöld övezetének lakója!
(A Sasoló Ovi Suli természetismereti oktatócsomag 2004 óta működik, a Magyar Madártani Egyesület oktatási hálózatának tagja.)
Néhány nappal a fenti megfigyelést követően a területen további lelőhelyeken is előkerültek havasi cincérek, melyekkel együtt a Normafán előkerült kifejlett egyedek (imágók) száma meghaladta a 10 példányt. További érdekesség, hogy a XII. kerületi adatok mellett június végén Németh Ferenc is talált, illetve fotózott egy példányt a II. kerületi Szépvölgyi út vége közelében, ami több hétig megfigyelhető volt egy régi farakás környezetében.
E ritka ízeltlábú nagyobb számú megfigyelése városi környezetben igazi kuriózum, főként Budapesten, ahol az elmúlt éveket leszámítva, több évtizedre visszamenőleg nem volt ismeretes előfordulási adata a fajnak.

Szöveg: Kocsis Zsuzsa, Bajor Zoltán

Havasi cincér Budapesten (Fotó: Bajor Zoltán)
Havasi cincér Budapesten (Fotó: Bajor Zoltán)

A Duna-Ipoly Nemzeti Park címerállata (Fotó: Kocsis Zsuzsa)
A Duna-Ipoly Nemzeti Park címerállata (Fotó: Kocsis Zsuzsa)

Korhadt, kidölt fákon található meg ez a szép cincérfaj (Fotó: Kocsis Zsuzsa)
Korhadt, kidölt fákon található meg ez a szép cincérfaj (Fotó: Kocsis Zsuzsa)