Élőhelykezelés a kunpeszéri Szalag-erdőben! (2021. június 19-20.)

2021. június 19. 09.30 - 2021. június 20. 12.00

Szeretettel hívunk meg egy madarászással, természetismereti programokkal és élőhelykezelési munkával egybekötött hétvégére benneteket a Felső-Kiskunságba. A program az OAKEYLIFE projekt keretében valósul meg, amelyet a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., valamint a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület végez Kunpeszér település külterületén.

Június 19-én szombaton, 9.30-kor várjuk a résztvevőket Kunpeszéren, a Hubertus Italbolt előtt. Innen autóval megyünk ki az Erdei Oktatóközponthoz, ahol lehet aludni aznap éjszaka. (Kunpeszérre nagyon rossz a tömegközlekedés, érdemes Budapestről telekocsi rendszerben érkezni. Az erdőbe vezető földút járható személyautóval.)

A képen látható Erdei Oktatóközpontban 15 fő tud aludni ágyakon, szivacsokon. Az udvaron 10 sátornak van hely, de ha többen jönnétek, az udvaron kívül is lehet még sátrakat felállítani. Két zuhanyzó áll rendelkezésre a fürdőszobában, illetve két szolár zuhanyzó van a kertben. Az ivóvizet a faluból marmonkannákból, palackokból biztosítjuk. Hálózsákot és lepedőt szükséges hozni annak is, aki az erdészházban alszik majd. Az elektromos áramot napelem és aggregátor biztosítja. A hűtőkapacitás sajnos véges, mélyhűtő nincs. (Kunpeszéren van élelmiszerbolt, ami szombaton 11-ig tart nyitva, vasárnap zárva van.)

Érdemes hosszú nadrágban, zárt cipőben és kalapban/sapkában érkezni, valamint olyan ruhában, amit nem sajnáltok, hiszen erdőben (esetenként cserjés részen) kell dolgozni. És nagyon fontos szúnyogriasztót is hozni.

Az erdei munka előtt bemutatjuk az inváziós növények hatásait a szálláson megtartott előadás keretében. Onnan gyalog megyünk ez élőhelykezelés helyszínére, ahol könnyű fizikai munkára kell számítani: magonc korú faegyedeket kell megfelelően eltávolítani, amelyhez semmilyen előképzettség nem szükséges és nők is tudják végezni. Érdemes saját munkáskesztyűt hozni ehhez, de valamennyit mi is tudunk biztosítani. Más eszközre nem lesz szükség.

Kérjük, hogy ebédet mindenki hozzon magával, és hidegen elfogyasztható legyen, hiszen a kezelés helyszínén fogjuk megenni.

A délutáni munka után, pihenésképpen, Dr. Vadász Csaba, természetvédelmi őr vezet egy kirándulást, amelynek célja az erdőssztyeppek bemutatása. A terep könnyen járható, nincs benne szintemelkedés.

A vacsorához a tőkehúst és minden egyéb hozzávalót nemzeti parki állományból biztosítjuk (marha vagy bivaly). Bográcsot és tűzifát is adunk ehhez. Az lenne az ideális, ha pár fő a csoportból vállalná a vacsora elkészítését.

Másnap, vasárnap lehetőség van arra, hogy a csoport vezetés nélkül madarásszon a tájban, akár hajnaltól. Ennek lehetséges útvonalait előző nap egyeztetjük. Valószínűleg látható érdekesebb fajok: parlagi sas, hamvas rétihéja, kígyászölyv, szalakóta, túzok, nagy póling.


A program részletei