Élőhelykezelés a Tétényi-fennsíkon

2019. február 23. 09.00 - 15.00

2019. február 23-án szombaton a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesti Helyi Csoportja kilencedik alkalommal rendezi meg a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesülettel közös élőhelykezelési akcióját a Tétényi-fennsíkon.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a nap legfontosabb feladata a száraz gyepek és sztyeprétek értékes élővilágát veszélyeztető cserjefoltok részleges visszaszorítása és a gallyak elhordása lesz. A fennsíkon olyan értékes növényfajok találnak otthonra, mint például a fokozottan védett magyar gurgolya és a homoki kikerics, de jelentős a tavaszi hérics és a törpe nőszirom állomány is. Ezen kívül számos közösségi jelentőségű, úgynevezett Natura 2000 jelölőfaj is megtalálja itt életfeltételeit, melyek közül több nem él máshol Budapesten, sőt egyesek országos szinten is ritkaságnak számítanak. A fentebb említett fajok hosszú távú megőrzéséhez azonban nagyobb kiterjedésű nyílt élőhelyekre van szükség.
A találkozó a Tétényi-fennsík keleti szélén lesz a Szoborpark mellett található autóparkolónál 9:00 és 9:15 között. Rövid eligazítás után pár száz méteres sétával érjük el a cserjés élőhelyfoltot, ahol a munkát végezni fogjuk. Autóval legegyszerűbb a Balatoni úton a Szoborparkig eljönni, amelynél jobbra fordulva, kb. 50 méteres autózás után meglátjuk a Szoborpark főbejáratát. Tömegközlekedéssel a belváros felől a legkönnyebb az Újbuda Központtól induló 150-es autóbusszal megközelíteni a helyszínt, melynek Mementó Park nevű megállójánál kell leszállni!
FIGYELEM: a busz hétvégén csak fél óránként jár, ezt érdemes belekalkulálni az utazási időbe!
A menetrend a IDE KATTINTVA érhető el! (FONTOS: a link a „Memento Park” megállóba érkezés idejét mutatja!)
Természetesen, aki nem tud a munka elején csatlakozni hozzánk, az a nap folyamán bármikor megteheti ezt, ugyanis egész nap a területen dolgozunk. Szokásunkhoz híven a szerszámok és védőkesztyűk biztosítása mellett a megjelenő önkénteseknek szeretnénk kedveskedni finom szendvicsekkel és folyamatosan készülő meleg itallal. A munka helyszínéhez közel hálóállást is kialakítunk, melynek köszönhetően madárgyűrűzési bemutató is színesíteni fogja a programunkat.

FONTOS! A közösségi szolgálatra érkező diákcsoportokat csak abban az esetben tudjuk fogadni, ha az értük felelősséget vállaló tanár, vagy szülő is velük tart a rendezvényre. Egy csoport maximum 15 fős lehet. Számukra a részvételhez február 22.-ig lehet regisztrálni Kincses Lászlónál a kincses.laszlo@mme.hu címen. Egyénileg érkező 18 év alatti diákokat csak szülői felügyelettel tudunk fogadni. A munka elején mindenki munka- és balesetvédelmi eligazítást kap, amelyet aláírásával kell elfogadnia.

A program végrehajtását a természetvédelmi vagyonkezelést ellátó Fővárosi Önkormányzat engedélye teszi lehetővé.

A projektet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatja!

A lebonyolításban a Főkert Nonprofit Zrt. és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságához tartozó Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai is közreműködnek!

Az MME Budapesti Helyi Csoport vezetőségének nevében
minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel várunk egy kis téli munkára!

Munkaterület a Tétényi-fennsíkon (Forrás: Google Maps)
Munkaterület a Tétényi-fennsíkon (Forrás: Google Maps)