Idén is sikerrel vettünk részt a TeSzedd! Önkéntesen a Tiszta Magyarországért programban

Egyesületünk Budapesti Helyi Csoportja Budapest Főváros Önkormányzatának Tájépítészeti Osztályával, a Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálattal, valamint a BKM Budapesti Közművek Természetvédelmi és Erdőkezelési Osztályának munkatársaival közösen ismét összefogott és közösen szerveztük meg a fővároshoz tartozó helyi jelentőségű természetvédelmi területek és erdők egy részének megtisztítását.

Nem kis mennyiség gyűjt össze! (Fotó: Bajor Zoltán)

A hosszadalmas előkészítést követően végül két kerület 4 helyszínére esett a választásunk. Az október 18-tól 24-ig tartó hét napos akció keretében az első napon, hétfőn a XII. kerületi Ördög-ormon dolgoztunk. Kedden és szerdán ugyancsak a XII. kerületben, a Diós-árok erdejében takarítottunk. Csütörtökön és pénteken már a pesti oldalra koncentráltunk: a X. kerületi Terebesi-erdő egy részét vettük kezelésbe, majd szombaton és vasárnap ugyanebben a kerületben maradva a Felsőrákosi-rétek Természetvédelmi Terület szabadítottuk meg több hulladékkupactól. A találkozási pontokat koordinátorként helyi csoportunk kezelte, mi gondoskodtunk az önkéntesek toborzásán túl a szervezőkkel történő kapcsolattartásról és a zsákok, illetve kesztyűk mennyiségi igényeinek a leadásáról is. A TeSzedd hét lezárultát követően pedig megküldtük a megfelelő online felületre a beszámolókat és az elszállítandó szemét mennyiségét.
Az állandó résztvevőkkel együtt összesen közel 70-en vettünk részt az eseményen, melyen 456 zsáknyi szemét és további kb. 10 m3 bezsákolhatatlan hulladék gyűlt össze. Ennek összmennyisége elérte az 50 m3-t! A zsákokba nem rakható szemét elszállítását a BKM Természetvédelmi és Erdőkezelési Osztályának munkatársai oldották meg, ezúton is köszönet érte.

Volt mit összegyűjteni... (Fotó: Bajor Zoltán)
Volt mit összegyűjteni... (Fotó: Bajor Zoltán)

A Diós-ároknál összegyűjtött hulladék (Fotó: Bajor Zoltán)
A Diós-ároknál összegyűjtött hulladék (Fotó: Bajor Zoltán)

A Terebesi-erdőben is rengeteg hulladék gyűlt össze (Fotó: Bajor Zoltán)
A Terebesi-erdőben is rengeteg hulladék gyűlt össze (Fotó: Bajor Zoltán)