Madarásztúra az Óbudai-szigeten 2022. 02. 27.

Február utolsó vasárnapján hagyományteremtő jelleggel a MME ifjúsági tagozatának budapesti önkéntesei megtartották első városi madarásztúrájukat az Óbudai-sziget tavaly év végén védetté nyilvánított galériaerdőjében.

Szajkó (Fotó: Lőrincz Marcell)

A programra mintegy 20 érdeklődő érkezett, akik kíváncsian hallgatták végig a területről, az erdők ökológiájáról, az urbanizálódó madárfajokról és az árvizek szerepéről szóló előadásunkat, amelynek egyes aspektusait igyekeztünk a gyakorlatban is megmutatni. De szerencsére madarak nélkül sem maradtunk a túránkon. Nem messze a kezdőponttól belefutottunk egy, a telelő területükről nemrég visszaérkezett, örvös galamb csapatba és ugyanitt megpillantottuk az első doboló nagy fakopáncsot, majd egy fekete harkályt is. Valamivel arrébb a túlparton pihenő tőkés récék között sikerült kiszúrni egy kendermagos és két fütyülő récét, amelyek itt a belvárosban érdekes telelőknek számítanak. Az utóbbi hetek tavaszias időjárása kedvezett a nyárfáknak is, amelyek így érkezésünkkor már virágaikat bontogatták. A nyarak virágzata pedig remek táplálékul szolgált az itt telelő fenyőpintyeknek és süvöltőknek, akiket hosszasan meg tudtunk figyelni táplálkozás közben. A szigetcsúcsnál még sikerült a madáretetőkön elcsípni egy gyűrűs középfakopáncsot, így a zöld küllővel együtt összesen 4 harkályfajt sikerült megfigyelni a rövidke túra alatt.
A szervezők nevében szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki a vasárnapjából pár órát szánt a túránkra és reméljük amellett, hogy sok érdekes madárfajt sikerült megfigyelni, sok érdekes információt is át tudtunk adni. Hamarosan jelentkezünk a következő programmal!

A túracsapat (Fotó: Lőrincz Marcell)
A túracsapat (Fotó: Lőrincz Marcell)

Fenyőpintyek és tengelic (Fotó: Ladnyik Csanád)
Fenyőpintyek és tengelic (Fotó: Ladnyik Csanád)

Süvöltők (Fotó: Ladnyik Csanád)
Süvöltők (Fotó: Ladnyik Csanád)

Kendermagos réce tőkésekkel (Fotó: Lőrincz Marcell)
Kendermagos réce tőkésekkel (Fotó: Lőrincz Marcell)