Madarásztúra a Dunakanyarban

2022 első madarásztúráját a Pilismaróti-öbölbe szerveztük január 29-én. Az elmúlt két évben sajnos igen korlátozottan volt lehetőségünk szabadtéri eseményeket tartani az elhúzódó járványhelyzet miatt. A túrára azért így is meglehetősen sokan jöttek el, körülbelül huszonöten vettek részt az idei első alkalmunkon.

A pilismaróti révnél (Fotó: Vásony Petra)

A rév egykori büféjének kertjében álló tuján két nappalozó erdei fülesbaglyot figyeltünk meg, melyre a kertes ház tulajdonosa hívta fel a madarászok figyelmét. Ez azért is érdekes, mert pont ezen a hétvégén zajlott az erdei fülesbaglyok téli számlálása, így mi is hozzájárulhattunk a faj országos felméréséhez. A Duna-partra lesétálva nászruhás kárókatonák és kisebb sirálycsapatok fogadtak minket. Elsősorban danka-, vihar- és sztyeppi sirályok csapatait láttuk a közeli kavicszátonyon. Később két példány nyári ludat is megpillantottunk a tőkés récék pihenő csapatai között. A kárókatonák mellett kontyos és kercerécék képviseltették magukat a legnagyobb számban, de rengeteg nászruhás nagy bukót is láttunk a szobi-zátony környékén. Egyébként ez utóbbi faj az elmúlt évtizedben telepedett meg a Dunakanyarban és a hazai madárvilágnak új költőfajává vált.

Erdei fülesbagoly (Fotó: Bajor Zoltán)
Erdei fülesbagoly (Fotó: Bajor Zoltán)

Az öböl bejáratát elérve számos érdekességet láttunk, bár a vízimadarak száma és fajkészlete elmaradt az ilyenkor szokásostól. Nagy csapatokban szárcsák, tőkés és kontyos récék mutatkoztak, elszórva néhány barátrécével. A túra egyik legszebb és legkevesebb madara a kis bukó volt, amelyből elszórtan kisebb csapatokban 13 példányt láttunk, köztük szép hófehér tollruhás hímeket is. Sikerült két jégmadarat is megpillantani a víz felett, de sajnos kiülve egyiket sem sikerült megfigyelnünk.

A Duna zátonyán számos réce és sirály pihent (Fotó: Vásony Petra)
A Duna zátonyán számos réce és sirály pihent (Fotó: Vásony Petra)

A Duna-partot övező nyárfasorban is szépen mozogtak a madarak: a túra elején négy tojó süvöltőt láttunk, rengeteg erdei pinty mozgott a fák között, szén- és kék cinegék, őszapó csapatok, egy példány közép fakopáncs, valamint az év madárfajának választott zöld küllő is többször elénk került a túra során. Az öböl vége felé két példány hegyi fakuszt figyeltünk meg viszonylag közelről, amelyek jellegzetes hangjukon szóltak és egyszer-egyszer rövidebb strófát is hallatott a hím példány. Valószínűleg a szemben lévő Börzsönyben vagy a közeli Visegrádi-hegységben költő állomány húzódik le télen az alacsonyabb területekre.

Nagy nagyítású spektívekkel igyekeztünk midenkinek bemutatni a vízen látható madarakat (Fotó:Vásony Petra)
Nagy nagyítású spektívekkel igyekeztünk midenkinek bemutatni a vízen látható madarakat (Fotó:Vásony Petra)

A napos, szélcsendes időjárás nagyon kegyes volt hozzánk, ugyanis a túra előtti és utáni napon is viharos széllel érkező hidegfront vonult át az országon.

Köszönjük szépen a túravezetésben nyújtott segítséget Bárdos Imrének, Juhász Imrének, Takó Milénának és Dobay Orsolyának.

A képeket Vásony Petra készítette.

Berényi Zsombor
MME Budapesti helyi csoport