Madárgyűrűző tábor a Naplás-tó mellett

Idén augusztus 18-24. között első alkalommal szerveztünk egész héten át tartó madárgyűrűzés akciót a cinkotai Naplás-tónál. A területet régóta jól ismerjük, sok felmérést és alkalmi madárgyűrűzési bemutatót tartottunk, de ilyen típusú rendezvényt még ezelőtt nem valósítottunk meg.

A Naplás-tó látképe (Fotó: Balázs Tibor)

Minden kilátogató megtekinthette a madárgyűrűzés folyamatát, módszereit, sok információt kaphatott a terület élővilágáról és általában a madárvédelemről. Szemléltető molinóink, segédanyagaink, kiadványaink segítségével remélhetőleg sok hasznos és érdekes információt tudtunk átadni kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Minden nap a reggeli és délelőtti órákban, illetve késő délutántól sötétedésig vártuk a standunkon a látogatókat. Az idei eléggé esős időjárás minket sem kímélt, így szerda és csütörtök reggel szüneteltetnünk kellett a munkát.

Kicsik és nagyok is egyaránt érdeklődtek a madarak iránt (Fotó: Balázs Tibor)

A madárgyűrűzés hétfő délutántól vasárnap délelőttig folyt, 6 hálóval 4 hálóállásban. A hét során 27 fajból összesen 390 madár akadt a hálóinkba. Visszafogások is voltak szép számmal, elsősorban a területen korábban gyűrűzött madarakat regisztráltunk. Ezek az adatok még feldolgozás alatt vannak.
A tábor ideje alatt 350 látogató érkezett, legtöbben célzottan jöttek hozzánk, de jó néhányan csak arra jártak és véletlen csöppentek bele a madárgyűrűzési bemutatóba.

Az egy hét alatt fogott madarak arcképcsarnoka (Fotók: Lendvai Csaba)

Az egy hét alatt fogott madarak arcképcsarnoka. (Fotók: Lendvai Csaba)


Az akció leggyakoribb madarának a barátposzáta bizonyult, a teljes mennyiség több mint 50 %-át tették ki. Nagyobb számban fogtunk fekete rigót (35 pld), széncinegét (42 pld) és kerti poszátát (26 pld). Ritkább fajok is megkerültek, mint például 3 példány nagy fülemüle, 1 berki tücsökmadár, de nem hiányozhattak a mindig népszerű őszapók, vörösbegyek és kék cinegék sem.

Minden második gyűrűzött madár a barátposzáta volt. (Fotó: Lendvai Csaba)

Minden második gyűrűzött madár a barátposzáta volt. (Fotó: Lendvai Csaba)

Fülemüle (Fotó: Lendvai Csaba)

Fülemüle (Fotó: Lendvai Csaba)

Berki tücsökmadár (Fotó: Lendvai Csaba)

Berki tücsökmadár (Fotó: Lendvai Csaba)

Kormos légykapó (Fotó: Lendvai Csaba)

Kormos légykapó (Fotó: Lendvai Csaba)

Szürke légykapó (Fotó: Lendvai Csaba)

Szürke légykapó (Fotó: Lendvai Csaba)

Őszapó, a nagy kedvenc (Fotó: Lendvai Csaba)

Őszapó, a nagy kedvenc (Fotó: Lendvai Csaba)

Sisegő füzike (Fotó: Lendvai Csaba)

Sisegő füzike (Fotó: Lendvai Csaba)

Az elengedés pillanata (kerti poszáta), Fotó: Lendvai Csaba

Az elengedés pillanata (kerti poszáta), Fotó: Lendvai Csaba


Természetesen a távcsövek sem maradtak otthon, így a tavon és környékén mozgó madarakat is rendszeresen figyeltük, amelyek között ritkábbakat is felfedeztünk, mint például nagy pólingot, szürke cankót, darázsölyvet, böjti és cigányrécét, de az egyik éjjel egy lappantyú hangját is hallottuk.
A bázisunkként működő gátőrházat a Fővárosi Csatornázási Művek, illetve a BLV „Sport” Horgász Egyesület bocsátotta rendelkezésünkre, amit ezúton is köszönünk!

Átrepülő hím darázsölyv. Bizonyítja, hogy az eget is kémleltük. (Fotó: Lendvai Csaba)

Átrepülő hím darázsölyv. Bizonyítja, hogy az eget is kémleltük. (Fotó: Lendvai Csaba)


Köszönetünket fejezzük ki mindenkinek, aki segített a megvalósításban! Verseczki Nikolettának, Láng Ritának, Bánfi Szabolcsnak, Ócsai Péternek, Kocsi Attilának és Péntek Istvánnak köszönjük a szervezésben és madárgyűrűzésben nyújtott segítséget. Hálával tartozunk mindazoknak, akik a madárszedésben és a standnál végzett ismeretterjesztő munkában segítségünkre voltak. Név szerint köszönettel tartozunk: Hazafi Dorottyának, Révész Fruzsinának, Valovics Szilviának, Benesovits Nórának, Pócsi Ágnesnek, Kolesza Viktóriának, Tóth Natáliának, Kincses Lászlónak, Horváth Gábornak, K. Szabó Attilának, Hajkusz Péternek és Karcza Zsoltnak.
A médiát is érdekelte a program, amely kapcsán a Klub Rádió Zöld Klub című adásában nyilatkoztunk, illetve a hét folyamán a Rákosmente TV is forgatott a helyszínen.
Legközelebb október első hétvégéjén az Európai Madármegfigyelő Napok budapesti rendezvényén találkozhatnak hasonló programmal ugyanitt!

A fogott fajok és példányszámaik listája:
Fekete rigó 35
Énekes rigó 2
Széncinege 42
Kék cinege 6
Barátcinege 4
Barátposzáta 208
Kis poszáta 2
Mezei poszáta 3
Kerti poszáta 26
Fülemüle 10
Nagy fülemüle 3
Fitiszfüzike 6
Sisegő füzike 10
Csilpcsalpfüzike 2
Vörösbegy 9
Őszapó 4
Erdei pityer 1
Kerti geze 1
Cserregő nádiposzáta 3
Berki tücsökmadár 1
Kormos légykapó 2
Örvös légykapó 1
Szürke légykapó 3
Nagy fakopáncs 2
Kis fakopáncs 1
Meggyvágó 1
Rövidkarmú fakusz 2