Partifecsketelepek védelme Vecsésen és Üllőn

A Vecsési Madárles önkéntesei idén már két partifecsketelepre lettek figyelmesek. A partifecskék esetében fontos tudni, hogy bármilyen friss partfalban meg tudnak telepedni. Különféle földmunkák, régészeti vizsgálatok következében keletkezett homokfalak potenciális fészkelőhelyként szolgálhatnak ennek a fogyatkozó madárfajnak.

Partifecske pár (Fotó: Kiricsi Ágnes)

Ilyen esetekben a terület tulajdonosával történő egyeztetés megóvhatja a telepeket, amely természetesen törvényi kötelezettség is. A nemzetipark-igazgatóságok és a természetvédelmi hatóság ilyenkor felveszi a kapcsolatot az illetékessel a fészkelőtelep megóvásának céljából. Nagyon fontos segítség a lakosság, amely ha ilyen esetet észlel, akkor ezt jelezheti a megfelelő szervezeteknek többek között az MME-nek is.
Részletek a kérdésről IDE kattintva olvashatóak!

Budapesttől délre idén már két ilyen telepre is felhívták a figyelmünket.
Az egyik esetben Vecsés és Üllő között, egy közigazgatásilag már Üllőhöz tartozó elhanyagolt, törmelékkel borított területen találtak partifecsketelepet, közvetlenül a főút mellett, egy több éve ott álló, már befüvesedett dombocska déli, délkeleti oldalában. Korábban is láttak a környéken partifecskéket, illetve üregeket (akár költés is lehetett régebben), de tavaly egészen biztosan nem telepedtek meg madarak, a domb egy részét pedig munkagépekkel lebontották.

"Partifecskedomb" Üllő mellett (Fotó: Kiricsi Ágnes)
"Partifecskedomb" Üllő mellett (Fotó: Kiricsi Ágnes)

Közelebbről már jól látszik a sok költőüreg (Fotó: Kiricsi Ágnes)
Közelebbről már jól látszik a sok költőüreg (Fotó: Kiricsi Ágnes)

A telep lakói (Fotó: Kiricsi Ágnes)
A telep lakói (Fotó: Kiricsi Ágnes)

Jelenleg több száz madár építi üregeit, illetve már hordják a fészekanyagot. A terület rendezés alatt áll, földmunkákat végeznek. Mikor felfedezték a fecsketelepet, levélben tájékoztatták a helyzetről Üllő város jegyzőjét, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságot és az MME-t, hivatkozva a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvényre (43. § (1)), és kérve, hogy biztosítsák a védett madarak nyugalmát. Az intézkedés eredményeként ezt a telepet a költési időben nem fogják megszüntetni.

A másik partifecsketelep Vecsés Ecser felőli oldalán, egy leendő logisztikai park helyén található. A területen előzetes régészeti felméréseket végeztek, mely során árkokat ástak. A fecskék legalább 3 ilyen régészeti árok oldalába fúrták be magukat a föld felszíne alá. A kolónia nagyobb, mint az Üllő határában lévő. A terület közigazgatásilag Vecséshez tartozik. Egyeztetés zajlott Vecsés önkormányzat Közbiztonsági és Környezetvédelmi Osztályának osztályvezetőjével, aki pedig azonnal felvette a kapcsolatot a beruházó képviselőjével. Mint kiderült, az árkokat épp másnap tervezték betemetni. Ezzel párhuzamosan hivatalos levelet is küldtek a cégnek, amit másolatban megkapott a vecsési városvezetés, a DINPI és az MME. A cég rendkívül korrekt volt. Fél órán belül érkezett is válasz, melyben megírták, hogy másnap betemették volna az árkokat, biztosítottak róla, hogy azonnal intézkedtek a földmunkák leállításáról, nem bolygatják a területet, illetve tájékoztatást kértek, hogy mikorra ütemezzék a munka folytatását. Emellett a beruházó Vecsés segítségét kérte, hogy táblázzák is ki a területet, így megvédve az árkokat, és egyben figyelmeztetve a telekre betévedőket a balesetveszélyre.

Kiásott gödör partifecske fészkekkel (Fotó: Kiricsi Ágnes)
Kiásott gödör partifecske fészkekkel (Fotó: Kiricsi Ágnes)

Kicsit közelebbről a telep (Fotó: Kiricsi Ágnes)
Kicsit közelebbről a telep (Fotó: Kiricsi Ágnes)

A telep lakói közelebbről (Fotó: Kiricsi Ágnes)
A telep lakói közelebbről (Fotó: Kiricsi Ágnes)

Életkép a lakókról (Fotó: Kiricsi Ágnes)
Életkép a lakókról (Fotó: Kiricsi Ágnes)


Köszönjük a Vecsési Madárles csoport tagjainak a madarak védelmében tett civil erőfeszítéseit, amellyel több száz pár partifecske költését óvták meg!