Pátkán madarásztunk

Szeptemberi túránkat első alkalommal a Pátkai-víztározóhoz szerveztük. A kivételesen autós szervezésen alapuló túrára így is meglehetősen sokan jöttek el, körülbelül negyvenen madarásztunk a tározó gátján.

A tárózó partjáról szép kilátás nyílt (Fotó: Vásony Petra)

Az északi részén kezdtük a napot, mert az volt legközelebb a találkozási ponthoz, csak pár száz métert kellett sétálni a tározó partjához. Rengeteg sirály fogadott minket a vizes élőhelyen, elsősorban danka- és sárgalábú sirályok csapatait láttuk. A nagy kárókatonák mellett különböző récefajok nagyszámú csapatai között a csörgő- és a kanalasrécék képviseltették magukat a legnagyobb számban, de láttunk rejtőzködő tollruhás szép nyílfarkú récéket is, amelyeket jellegzetes mintázatuk, halványkék csőrük és hosszúkás, nyúlánk megjelenésük árult el.

A túra célja elsősorban az átvonuló partimadarak megfigyelése volt a területen. Sok szürke-, füstös és réti cankót láttunk, valamint a tározó legészakibb részén kis liléket, havasi és fiatal sarlós partfutókat pillantottunk meg barázdabillegetők társaságában. A hátsó, kiszáradó félben lévő medencében a fenti madarakon kívül egy 8 példányos nagy póling csapatot, két erdei cankót és két billegetőcankót is láttunk. Így meg tudtuk jól mutatni az apró termetű cankófajok közötti különbségeket a résztvevőknek.

Délután átmentünk a tározó déli részére is, ahol további partimadarakat figyeltünk meg, érdekesebbek közülük két példány temminck-partfutó volt, amelyet apró termeténél fogva igazi kihívás volt megpillantani. Jellegzetessége, hogy egyöntetű barna a teste és rövidek  a lábai, valamint hogy nevével ellentétben nem szaladgál partfutók módjára a iszapos fövenyeken, hanem inkább egyhelyben állva, lassan szedegetve táplálkozik a parton. Messze a tározó végében egy magányos nagy godát is találtunk, amelyet a bemászkáló horgászok felriasztottak.
Ragadozómadarakból barna rétihéjákat, valamint vörös vércsét és egy énekesmadárra vadászó kabasólymot is láttunk, amely utóbbit Juhász Imre szúrt ki. Énekesmadarakból fiatal tövisszúró gébicseket, rozsdás és cigánycsukokat figyeltünk meg egy kisebb csapat sárga billegetővel, és vonultak a füsti fecskék is még.

A napsütéses, de szokatlanul meleg időben egy nagyon szép, hosszú napot töltöttünk el a Pátkai-víztározónál. Köszönjük szépen a túravezetésben nyújtott segítséget ifj. Bebesi Zoltánnak, Juhász Imrének, Bárdos Imrének, Takó Milénának és Mecseki Attilának.

Várunk mindenki szeretettel az Európai Madármegfigyelő Napokon, október 5-6. napján a XVI. kerületi Naplás-tónál, ahol mindkét nap madárgyűrűzéssel várjuk az érdeklődőket.

Szöveg: Berényi Zsombor

Teleszkópozó csapat (Fotó: Vásony Petra)
Teleszkópozó csapat (Fotó: Vásony Petra)