"Tavaszi" élőhelykezelést végeztünk Újpesten

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesti Helyi Csoportja 2018. március 3-án 22. alkalommal szervezte meg Homoktövis élőhelykezelési akcióját az újpest északi részén található, országos viszonylatban is számottevő értékekkel bíró, helyi védettségű élőhelyen.

A terület téli arcát mutatta (Fotó: Lendvai Csaba)

A hétköznap tapasztalt hideg idő ellenére a szervezőkkel együtt közel 40-en jelentek meg a területen felhívásaink nyomán. A rövid eligazítást követően Bajor Zoltán, az MME elnöke rövid területbemutatást tartott. Ez elengedhetetlen a felelős és a természeti értékeket kímélő beavatkozás zökkenőmentes lebonyolításához. Az eligazítást és a területbejárást balesetvédelmi oktatás követte, ezt követően pedig megkezdődhetett a munka. A lelkes önkéntesek kis csoportokra osztva tevékenykedtek a homoki gyepek és a körülöttük lévő erdők védelmében, melynek vezérfonalát a száraz ágak kihordása, a gyepek kaszálékának kihordása képezte. Mindez nagyon fontos tevékenység, ugyanis a homoki gyepek sajátos tulajdonsága, hogy a csak tápanyagszegény körülmények között képesek fennmaradni és megőrizni egyedülállóan gazdag, speciális fajösszetételüket.
A 22 védett növényfajról is híres élőhelyen az elmúlt 10 évben egyre nagyobb részeket tudtunk megtisztítani a tájidegen cserjéktől, így a terület egyre szebb homokpuszta gyep képét mutatja a hatékony munkának köszönhetően.

Az önkéntesek részére madárgyűrűzési bemutatót is szerveztünk, amelynek során fekete rigót, szén- és kékcinegét sikerült mutatnunk.

 

A program végrehajtását a természetvédelmi vagyonkezelést ellátó Fővárosi Önkormányzat engedélye tette lehetővé.

A projektet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatja!

A lebonyolításban a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságához tartozó Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai is közreműködtek!

Mindenkinek köszönjük a részvételt és a segítséget!

A területen jól látszik a korábbi évek munkája (Fotó: Lendvai Csaba)
A területen jól látszik a korábbi évek munkája (Fotó: Lendvai Csaba)

Munkában a diákok (Fotó: Lendvai Csaba)
Munkában a diákok (Fotó: Lendvai Csaba)

A levágott cserjéket halomba gyűjtöttük (Fotó: Lendvai Csaba)
A levágott cserjéket halomba gyűjtöttük (Fotó: Lendvai Csaba)