Újabb rongálási hullám védett területeken

2020 tavaszán soha nem látott számú ember lepte el Budapest és a környezetének parkjait, külterületeit. Sajnos a nagyszámú látogató negatív hatást is jelentett ezeknek a zöld foltoknak.

Megrongált tábla a Naplás-tónál (Fotó: Lendvai Csaba)

Sajnos a járvány idei tavaszán is látszódik már hasonló tendencia. Egyre több értelmetlen rongálást láttunk már március elején. A területeket gazdagító tanösvény táblákat, padokat és egyéb eszközöket tettek tönkre vandálok. A Kis-Sváb-hegyen utóbbiakat baltával semmisítették meg, de a gyerekeknek szánt kis tábla sem maradt „érintetlen” a Naplás-tónál. A szemetelés kérdése természetesen a természetvédelmi területeket sem kerüli el. Sokszor azt halljuk, hogy miért nincs szemétgyűjtő ezeken a területeken. Ilyenkor az a kérdés merül fel, hogy aki kihozza a csomagolóanyagban a terméket, vajon a csomagolóanyagot miért a természetvédelmi területen kívánja otthagyni. A természetvédelmi terület funkciójához nem tartozik a lakossági hulladék összegyűjtése! A harmadik probléma, hogy nagyon sokan nem tartják tiszteletben, hogy a terület védett és ennek szabályait a természet megőrzése végett alkották. Legutóbbi látogatásunkkor a Naplás-tó sűrű nádasába akart egy nagymama egy kislánnyal bemenni, illetve a Merzse-mocsár medrébe egy apa és fiai kezdtek el besétálni a figyelmeztető jelzés ellenére. Kollégánk mindkét esetben jelezte a problémát, az érintettek pedig elfogadták ezt és kijöttek a védett területről.

Vandálok által baltával tönkretett új pad (Fotó: Moharos Zsolt)
Vandálok által baltával tönkretett új pad (Fotó: Moharos Zsolt)

Arra kérünk mindenkit, hogy a védett területeken a táblákon jelzett szabályokat tartsák be, ne térjenek le a gyalogösvényekről, ezzel zavarva az éledő természetet. Egész tavasszal nagy nyomás várható a zöld területeinken, és ha szeretnénk, hogy ezek jövőre is ebben a formában fennmaradjanak, akkor tartsák tiszteletben a szabályokat! Kérjük a szülőket, hogy a gyerekeiket tájékoztassák a természetvédelmi területeken elvárható viselkedésről, ne hangoskodjanak. A természetvédelmi terület nem játszótér, ennek ellenére sokan annak, vagy éppen sportpályának gondolják.

Kérünk mindenkit, hogy a szabálysértőket figyelmeztessék, vagy értesítsék erről az illetékes hatósági személyeket (természetvédelmi őr, mezőőr)!

Közös érdekünk, hogy zöld területeink, parkjaink, védett vizes élőhelyeink fennmaradjanak!

Illegális hulladékégetés természetvédelmi területen (Fotó: Moharos Zsolt)
Illegális hulladékégetés természetvédelmi területen (Fotó: Moharos Zsolt)