2016.08.22
Bükki Helyi Csoport

2016-os szalakóta terepszezon összefoglaló

Az MME Bükki Helyi Csoportja és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az idei terepszezonban több mint 300 szalakóta odút ellenőrzött le a Borsodi-mezőségen, a Bükkalján, a Hevesi-síkon és a Mátrai Tájegységben.

Tavaly óta – a LIFE második terepszezonjáig – 91 db új „D” típusú odút helyeztünk ki, így idén már 314 odú várt általunk ellenőrzésre. A foglalási arány – az elmúlt évekhez hasonlóan – kedvező volt, az odúk több mint a felét foglalta a szalakóta és 213 fiókát gyűrűztünk meg.


Kirepülés előtti fiókák (Fotó: Hák Flóra)

A szezon számunkra első ízben az öreg madarakról való adatok gyűjtésével telt. A Borsodi-mezőségen 18 kotló szalakótát sikerült megfognunk júniusban, melyek közül 3-nak volt gyűrűje - így kézre került két Szitta Tamás által gyűrűzött-, (egy 6 éves és egy 2 éves) és egy 9 éves Tóth László által gyűrűzött madár is. A két „fiatalabb” szalakóta a szomszédos területekről kezdett költésbe a mezőségen, a 9 éves madár viszont a Hevesi Füves Pusztákon, Hevesvezekényben látott 2007-ben napvilágot, s idén Borsodivánkán lett megfogva. 

Szintén Borsodivánkán sikerült leolvasni egy tavalyi fióka színes gyűrűjét is, aki ugyanazt az odút foglalta el ahonnan kikelt – elzavarva onnan a korábban megérkező szalakótapárt is.


Öreg szalakóta – júliusban 5 fiókát repített ki (Fotó: Golen Gerhárd)


Biometria mérés (Fotó: Hák Flóra)

Pozitívum, hogy a nyest predációját nem tapasztaltuk olyan mértékben mint a tavalyi évben, valamint több 6 fiókás fészekaljat is találtunk! Negatívum viszont, hogy mezei veréb fészekalapot csak elenyésző mértékben jegyeztünk föl, darazsas odút pedig jóval többet, mint tavaly.


Hatfiókás fészekalj a Hevesi-síkon (Fotó: Juhász Benedek)

A másodlagos odúlakó madarak széles spektrumával találkoznunk; a seregélyen kívül kuvik, füleskuvik, csóka és vörös vércse foglalt odúkat. A szalakótás területeinkre 10 db kuvikodút is kihelyeztünk a tavasszal – ezeknek sajnos még nem lett lakója.


Vörös vércse fióka „D” odúból  (Fotó: Juhász Benedek)


Füleskuvik fióka  (Fotó: Szitta Tamás)  

A táplálkozástani megfigyelések a helyszínen határozott maradékok alapján nem mutattak nagy újdonságokat, viszont több odúban is találtunk erdei cickányt – amit az elmúlt években nem tapasztaltunk.


Erdei cickány (Fotó: Jakab Sándor)

A Mátrai Tájegység korábban nem volt tipikus „szalakótás” terület, az elmúlt 10 évben 10-12 mesterséges odú került kihelyezésre – alapvetően Szitta Tamás jóvoltából – főként Csány, Hort és Adács területére. Az ellenőrzések során általában 1-2, igen ritkán 3-4 költés volt megfigyelhető. Ezek után az elmúlt pár évben jelentkezett az a tendencia, hogy számos helyen indult újra a 20-30 éve felhagyott állattartás. Felmerült hát a gondolat, hogy az ismert revírek környékét megerősítsük, illetve megpróbáljuk a fajt az újra legeltetésbe vont területekre „felhúzni”. Az általunk alkalmasnak vélt élőhelyekre ezért odúkat helyeztünk ki, így jelenleg 58 db található az említett területeken.


Szalakótatojások Horton (Fotó: Deák Gábor)

Az idei ellenőrzések során azt tapasztaltuk, hogy az adácsi és csányi területeken megerősödött a szalakóta állomány, illetve ezektől a területektől (Adács) légvonalban 17 km távolságban lévő Domoszlón, gyakorlatilag hegylábperemen is költött a faj a tavasszal kihelyezett odúban! Csányon egy természetes odúban is sikeres költés volt, így a Mátrai Tájegység területén 2016-ban 15 költést regisztráltunk, és a kirepült fiókák száma minimum 49 volt.


Fiókák a Mátrai Tájegységben (Fotó: Magos Gábor)

Ősztől újabb odúk kihelyezését tervezzük (a Keleti-Mátraalja egy-két területére is), a rossz állapotban lévőek lecserélését, valamint jelenleg a madarak áramütésével kapcsolatos országos szintű felméréssel; a középfeszültségű oszlopok ellenőrzésével (KFO) foglalatoskodunk.


Júliusban terepről: Egy hatalmas gyeptűz két „D” odút is megégetett – szerencsére egyikben sem voltak madarak  (Fotó: Tóth Katalin)


Tavaly nyáron gyűrűzött szalakóta (Fotó: Jakab Sándor)

A 2016-os szezon végén köszönjük a munkát és a segítséget: Deák Gábor, Golen Gerhárd, Jakab Sándor, Juhász Benedek, Mező Hedvig, Mlakár Péter, Sikabonyi Anna, Szabadi Krisztina, Tóth Ádám, Tóth Katalin, Vámos Csenge és Varga Sándorné! Kiemelt köszönet illeti a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot, Kleszó Andrást, Magos Gábort, Sasvári Jánost, Seres Mihály Nándort és Szitta Tamást!

Írta: Hák Flóra
Eger, 2016.08.22.