Bagolylesés, kicsit másképp

Helyi csoportunk több éve rendez eseményt a Miskolcon telelő erdei fülesbaglyok (Asio otus) megfigyelésére és megismerésére. Ezúttal a szintén több éve futó országos szinkronszámlálásban is aktívabban részt vettünk.

Erdei fülesbagoly tuján (Fotó: Godó Laura)

Idén januárban újra sor került a települések belterületén gyülekező erdei fülesbaglyok felmérésére, melyre négy egymást követő nap állt rendelkezésünkre 2017.01.20.-23. között. A felmérés lényege, hogy a telet a településekre húzódva átvészelő madarakat összehangolva, egy időben mérjük fel, ezáltal pontosabb képet kapjunk az állománynagyságról, esetleges veszélyeztető tényezőkről és egyebekről. Pozitív „mellékterméke” a felmérésnek, hogy ilyenkor olyan helyekre is eljutunk, ahova egyébként ritkán jut idő és sohasem tudni, mi kerül elő…

"Melléktermék" kuvik Borsodgeszten (Fotó: Mészáros György)
"Melléktermék" kuvik Borsodgeszten (Fotó: Mészáros György)

A hegyvidéki és környékbeli területek, települések nem számítanak olyan „fülesbagoly-nagyhatalomnak”, mint pl. az Alföld, mégis fontos, hogy ezekről is pontosabb képet kapjunk, főleg, mivel a nulla adat is számít.

Felmérőinkkel összesen 353 erdei fülesbaglyot észleltünk a helyi csoport működési területének 22 településén; összesen 78-at ellenőriztünk. 56 településen nem volt bagoly, vagy nem találtuk meg, ezért ez egy minimum egyedszám. A madarak sokszor a zárt lombozatú örökzöldeket részesítik előnyben, ezért nem mindig könnyű a pontos adatok szolgáltatása. Legtöbbször most is lucfenyőn kerültek meg. Persze vannak könnyebb esetek, mikor lombhullató fákat választanak nappalózóhelyül. Megtalálásukat könnyítheti a jelenlétükre utaló meszelés és köpetek keresése a fenyőfák, tuják alatt.

Körtefán (Fotó: Ferenc Attila)
Körtefán (Fotó: Ferenc Attila)

Makláron... (Fotó: Juhász Benedek)
Maklári bagoly (Fotó: Juhász Benedek)​

 

Ezúton is köszönjük felmérőink munkáját:

Adorján Ágnes, Antal András, Balázsi Péter, Báthori Ferenc, Dobák András, Ferenc Attila, Godó Laura, Jaskó Szilvia, Juhász Benedek, Katona Gergely, Koscsó János, Mészáros György, Onofer Attila, Ortó Péter, Ölveczki Gyula, Pásztor Zoltán, Sallai István, Seres Nándor, Somoskői Péter, Soós Gábor, Szabó Attila, Szitta Tamás, Tóth Katalin, Török Hunor, Zákány Albert.

Bővebben az erdei fülesbagolyról: http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-asiotu

Napozó nappalozó (Fotó: Somoskői Péter)
Napozó nappalozó (Fotó: Somoskői Péter)

Helyi csoportunk a jövő évi szinkronról is küld majd értesítőt. Akik kedvet kaptak a felméréshez, csatlakozhatnak hozzánk vagy önálló felmérőként is részt vehetnek.

Hamarosan a IV. Miskolci Bagolylesről is beszámolunk!

 

Godó Laura
2017.01.28.