Bagolylesők

Hazánk leggyakoribb és legismertebb bagolyfaja az erdei fülesbagoly (Asio otus), mely a 2020-as évben elnyerte az év madara címet! Az erdei fülesbaglyok sajátos viselkedése, hogy telente csoportosan keresik fel települések és városi parkok facsoportjait. Ezen telelőhelyek ismerete rengeteg hasznos információval szolgál mind a telelőállomány mérete, mind a madárvédelem szempontjából.

Vadkörtén nappalozó baglyok (Fotó: Ferenc Attila)

Az MME Bükki Helyi Csoportja az erdei fülesbaglyok országos felmérésének (2021. január 29 - február 1.) keretében vár adatokat Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyéből! A felmérésben bárki részt vehet, minden megfigyelést örömmel fogadunk!

Hol érdemes keresni a baglyok nappalozóhelyeit?

Az erdei fülesbagoly csapatok urbánus területeken, elsősorban települések központi parkjaiban, közintézmények udvarán, temetők, templomok vagy magánházak kertjeiben található örökzöldeken vagy lombhullató fákon (főleg nyír, fűz és nyárfa fajok) pihenik ki az éjszakai vadászat fáradalmait.

Még a havas fenyőn sem szembetűnő... (Fotó: Juhász Benedek)
Még a havas fenyőn sem szembetűnő... (Fotó: Juhász Benedek)

...hát még az ágak takarásában! (Fotó: Szitta Tamás)
...hát még az ágak takarásában! (Fotó: Szitta Tamás)

Honnan tudjam, hogy baglyok nappaloznak a fán?

Egy fenyőfacsoporton nappalozó bagolycsapatot nem egyszerű észrevenni.  Viszont több jel utalhat a baglyok jelenlétére! A madarak által hátrahagyott életnyomok biztos jelei tollas barátaink ottlétének.

A baglyok jelenlétére utal a pihenőfák alatt felhalmozódó fehér ürülék (meszelés), illetve a nagy mennyiségű köpet, mely a zsákmányállatok szőrét és csontjait tartalmazza.

Néhány nyom is árulkodó lehet (Fotó: Godó Laura)
Néhány nyom is árulkodó lehet (Fotó: Godó Laura)

Közelről nézve már kétségtelen: a "körözött személy" itt bújkál! (Fotó: Godó Laura)
Közelről nézve már kétségtelen: a "körözött személy" itt bújkál! (Fotó: Godó Laura)

Hogyan számoljam meg?

A baglyok számlálásának több alkalmazható módszere van. A hajnali behúzáskor a vadászterületekről a pihenőhelyre visszatérő madarakat, az esti kihúzáskor, a pihenőhelyről a vadászterületre tartó baglyokat számolhatjuk meg. Ezek mellett a nappalozóhelyen a fán ülő madarakat is számba vehetjük.

Hova küldjem az adatot?

Az alábbi, rövid, okostelefonról is elérhető Google adatlap kitöltésével az adatok akadálytalanul jutnak el hozzánk!

Erdei fülesbagoly téli gyülekezőhely felmérés 2021 adatlap

Segítségét hálásan köszönjük!

Bükki HCs Vezetőség