Beszámoló a Banka Túráról

Kiemelkedően sok faj és gyönyörű idő: nagyon jól sikerült a vasárnapi madarász túra a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben. 

Banka túra (Fotó: Onofer Attila)

A gyülekező után 11 fővel és Somoskői Péter vezetésével a Nyékládháza melletti Debreceni-tónál indítottuk a napot - akkor még szemerkélő esőben. Rövid nézelődés után több érdekes fajt is sikerült megfigyelnünk, mint például egy törpegém párt illetve a fiókáikat etető küszvágó cséreket.

Törpegém a Debreceni-tónál (Fotó: Onofer Attila)
Törpegém a Debreceni-tónál (Fotó: Onofer Attila)

A Tájvédelmi Körzethez érve megkezdtük a közel 8 km-es körünket. Szerencsére a rossz időt kezdte felváltani a napsütés, így a madarak is élénkebbek lettek. Kezdésül egy felettünk átrepülő bakcsó fogadott minket, majd a tövisszúró- és kis őrgébicsek is előkerültek, miközben a gyepen élelmet keresgélő fehér gólyákat láthattunk.

Keresgélés (Fotó: Godó Laura)
Keresgélés (Fotó: Godó Laura)

Kis őrgébics (Fotó: Godó Laura)
Kis őrgébics (Fotó: Godó Laura)

Fészekanyagot szállító fehér gólya (Fotó: Godó Laura)
Fészekanyagot szállító fehér gólya (Fotó: Godó Laura)

A gáton haladva a tőlünk jobbra húzódó erdősávból végig lehetett hallani a kakukkok, sárgarigók és fülemülék énekét. Az út negyedénél végre az év madara, a búbos banka is előkerült. A vizes élőhely is tartogatott meglepetéseket: kis kárókatonák, vörös gémek, kis vöcsök, cigányrécék, kanalas gémek és hazánkban rendszerint csak télen előforduló kercerécék kerültek szem elé, de a fiókáival úszkáló nyári lúd és bütykös hattyú sem maradhat ki a felsorolásból.

Kanalasgémek (Fotó: Onofer Attila)
Kanalasgémek (Fotó: Onofer Attila)

Cigányrécék (Fotó: Onofer Attila)
Cigányrécék (Fotó: Onofer Attila)

Ragadozó madarakból sem volt hiány. Ilyenkor, a költési időszakban még a gyakoribb fajok is rendkívül látványosak lehetnek: végignézhettük, ahogyan a barna rétihéja hím az ilyenkor megszokott hangadás mellett a levegőben átadja a tojónak az elejtett zsákmányt. Talán a nap egyik fő attrakciójának tekinthető a néhány pillanatra felénk repülő darázsölyv, mely faj ritkaságnak számít hazánkban.

Darázsölyv (Fotó: Onofer Attila)
Darázsölyv (Fotók: Onofer Attila)

Hazafelé, igaz már kisebb létszámmal, egy újabb rövid megállót tettünk Nyékládháza mellett, ezúttal egy kisebb gyurgyalag telepet néztünk meg spektívvel.

A napot végül 67 megfigyelt madárfajjal és sok új élménnyel zártuk. Semmiképp sem hagyható ki, hogy a terület nem csak madarakban, de szintén értékes és egyben védett növényekben és ízeltlábúakban is gazdag, mint például a réti iszalag vagy a nagy színjátszólepke, hogy csak egyet-egyet említsünk a látottakból.

Réti iszalag (Fotó: Onofer Attila)
Réti iszalag (Fotó: Onofer Attila)

További információ a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetről: http://bnpi.hu/oldal/kesznyeteni-tk-59.html

 

Írta: Godó Laura