A Bükki Helyi Csoport beszámolója a 2017-es szalakóta terepszezonról

Az első szalakótákat idén április 30-tól figyeltük meg, majd június elején nagy intenzitással megkezdtük a terepi munkákat... 

Geolokátort viselő szalakóta (Fotó: Juhász Benedek)

Június elején és közepén az Afrikából visszatérő öreg madarakkal foglalkoztunk, mely során a Borsodi-mezőségen 15 szalakótára tettünk föl geolokátorokat. A geolokátorok Svájcból érkeztek hozzánk és céljuk, hogy jövőre a leszedésük után adatokat nyerjünk belőlük – tanulmányozva a madarak vonulási útvonalát. 20 egyedből vérmintát is vettünk, amik Svájcban lesznek kiértékelve. 

Geolokátor felvarrása (Fotó: Juhász Benedek)
Geolokátor "felvarrása" közben (Fotó: Juhász Benedek)

Fotó: Juhász Benedek
Biometriai adatok mérése előtt (Fotó: Juhász Benedek)

Az öreg madarak kézre kerülése mindig érdekes megállapításokat hoz: 23 madárból 11-nek volt gyűrűje, ami alapján be tudtuk azonosítani (tavaly ez az arány kisebb volt, akkor 18 kézre került madárból 3 volt a visszafogás). Idén a "legidősebb" általunk beazonosított szalakóta 8 éves-, a legfiatalabbak pedig tavalyi, egy éves madarak voltak.

Szalakóta zsákmánnyal a Borsodi-mezőségen (Fotó: Jakab Sándor)
Szalakóta zsákmánnyal a Borsodi-mezőségen (Fotó: Jakab Sándor)

Fotó: Seres Mihály Nándor
Fotó: Seres Mihály Nándor

Észrevehetetlen átfedéssel ezután megkezdtük az odúellenőrzéseket, amit július 30-án fejeztünk be. Kb. 300 „D” típusú odút ellenőriztünk le az egyesület önkéntesei, egyetemista gyakornokok és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kollégáinak segítségével.

Örömmel tapasztaltuk, hogy az újonnan kihelyezett odúkat az elvártakhoz méltóan foglalják a madarak, és a költési sikeresség az elmúlt évekhez hasonló. A szalakótás területeink „krémjében” (Borsodi-mezőség, Hevesi-sík) több mint 60%-os volt a foglalási arány, a peremterületeken (Bükkalja, Mátrai Tájegység) pedig kb. 40% - nem számítva a természetes odúkat. Domoszlón, ami gyakorlatilag hegylábperemi terület - immár 3 odúban is szalakóta költött! A Kesznyétenen vendégeskedve 29 fiókát gyűrűztünk meg, de sokan már kirepültek közülük látogatásunkkor. 

Szalakóta fiókák (Fotó: Jakab Sándor)
Szalakóta fiókák mesterséges odúban (Fotó: Jakab Sándor)

Fotó: Jakab Sándor
Gyűrűzésre váró fiókák (Fotó: Jakab Sándor)

Fotó: Hák Flóra
A Kesznyétenen pár fióka idén színes gyűrűt is kapott (Fotó: Hák Flóra)

Fotó: Béres István
A nyilvános szalakóta bemutató gyűrűzésen 2 odú lakóit csodálhatták meg az érdeklődők (Fotó: Béres István)

Fotó: Magos Gábor
Domoszlón már 3 odút foglal a szalakóta! (Fotó: Magos Gábor)

A szalakótákon, seregélyeken és mezei verebeken túl foglalta még az odúinkat füleskuvik, kék vércse, csóka, valamint nyaktekercs és szén cinege (!) is. Kuvikokkal idén nem találkoztunk, viszont szalakótás odúba bevitt birka zápfoggal és csigolyával igen. :)

Szalakóta odúban kotló kék vércse hím (Fotó: Golen Gerhárd)
Szalakóta odúban kotló kék vércse hím (Fotó: Golen Gerhárd)

Füleskuvik szalakóta odúban (Fotó: Magos Gábor)
Szalakóta odúban kotló füleskuvik (Fotó: Magos Gábor)

Csóka fiókák (Fotó: Szitta Tamás)
Csóka fiókák (Fotó: Szitta Tamás)

Nyaktekercsek (Fotó: Jakab Sándor)
Az egyik "tipikus" szalakótás odúnkban idén nyaktekercs költött (Fotó: Jakab Sándor)

Az odúellenőrzések során a nyáron több 100 szalakóta fiókával találkoztunk, akik reméljük mind sikeresen elhagyták a családi fészket és lassan elindulnak Afrika felé. Távozásukkal a mi munkánk nem ér véget; hiszen sok rossz állapotban lévő odú vár cserére, pótlásra és van ahol bővíteni fogjuk a kihelyezett mesterséges odúk számát, hogy jövőre minél több visszatérő madár költésén segíthessünk.

A 2017-es terepszezonban segítségünkre voltak: Arlett Péter, Bodnár Katalin, Deák Gábor, Dudás György, Golen Gerhárd, Jakab Sándor, Juhász Benedek, Kleszó András, Korompainé Szitta Emese, Magos Gábor, Mező Hedvig, Sasvári János, Seres Mihály Nándor, Soós Gábor, Szabadi Kriszta, Szitta Tamás, Tóth Katalin, Vágó Bence, Zákány Albert. Mindnyájatok munkáját (a madarak nevében is) köszönjük!

Kirepülésre készen (Fotó: Szitta Tamás)
Kirepülésre készen! (Fotó: Szitta Tamás)

Hák Flóra
Eger, 2017.08.30.