A Bükki Helyi Csoport beszámolója a 2018-as szalakóta terepszezonról

Az ősz beköszöntével a szalakóták elindultak Afrika felé, s van amelyikük már a Száhel-övezetben jár. Költési eredményeinkről azonban most számolunk be, több mint 60%-os foglalási aránnyal zárva...

Szalakóta zsákmánnyal (Fotó: Jakab Sándor)

„A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” nevű projekt alatt 2015 óta már több mint 100 mesterséges odút helyeztünk ki, cseréltünk le a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak segítségével. Támogatásukból legutóbb, idén tavasszal a fátlan környékeken leásott faoszlopokra helyeztünk ki mesterséges odúkat, s ezek szinte mindegyikét el is foglalták a szalakóták. 

Fotó: Sebő Ádám
Pillanatkép terepről (Fotó: Sebő Ádám)

A terepszezon krémjét május végén kezdtük el az Afrikából visszatérő madarak megfogásával, ugyanis a tavalyi évben 15 szalakótára helyeztünk föl geolokátorokat. 33 öreg madarat sikerült visszafognunk, amiből 14 volt visszafogás (gyűrűs madár), s ezekből két olyan geolokátort sikerült leszednünk, amit tavaly speciálisabb technikával tettünk föl rájuk „hátizsákként”. A kis szerkezetek eredményét Svájcból várjuk, segítségükkel 150-180 km-es pontossággal láthatjuk majd a madarak vonulási útvonalait. 

Fotó: Jakab Sándor
Az egyik geolokátoros, hím szalakóta

Fotó: Jakab Sándor
Megfogva, leszedve
(Fotók: Jakab Sándor)

2016-ban, a LIFE második évében 3 gyűrűs öreg madarat sikerült visszafognunk. Tavaly ez a szám már 11-re emelkedett, s idén 14-re. Mivel a szalakóták viszonylag területhűek, ezért a költőhelyükön gyűrűzött példányokkal a következő években is jó eséllyel találkozhatunk. A legidősebb, általunk visszafogott madár idén 7 éves volt, a legfiatalabb pedig tavalyi kelésű.

Tavasszal újra leosztottuk a szalakótás területeinket a BNPI természetvédelmi őreivel, s így idén nyáron Szitta Tamással 139 mesterséges szalakótaodú ellenőrzéséért voltunk felelősek a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzetben, - de besegítettünk a hevesi részeken és a Kesznyétenen is. A hozzánk tartozó odúk 12%-a volt szalakóta költésre alkalmatlan (viszont amelyikeknek nem volt teteje, előszeretettel elfoglalták a vörös vércsék), s ha ezeket nem számoljuk, 122-ből 82-őt foglaltak el a szalakóták! 

Fotó: Hák Flóra
Faoszlopra kihelyezett odú fiókái (Fotó: Hák Flóra)

Fotó: Sebő Dóra
Borsodi fiókák (Fotó: Sebő Dóra)

Ép „D” odúnkban idén is találkoztunk kék vércse költéssel, ezen kívül pedig örömmel tapasztaltuk, hogy egy facsoportba, ahová vércseládákat helyeztünk ki 2017 tavaszán, megtelepedtek a kék vércsék! Látogatásunkkor 4 tojással, és 5 pelyhes fiókával találkoztunk. Farkas Szabolcs barátunk 2 éve távozott közülünk, az általa ránk hagyott vércseládákkal fogjuk ezt a telepet kibővíteni. 

Fotó: Jakab Sándor
Külön siker: A vércseládánkat foglaló hím kék vércse (Fotó: Jakab Sándor)

Külön kiemelnénk a BNPI Mátrai Tájegységét, ahol a szalakótákkal való munkát nagyobb intenzitással 2016-ban kezdtük el. Előtte kb. 10 mesterséges odú volt a területen, ami immár 60-ra tehető. Ennek köszönhetően az egykori 3-4 pár „mátrai” szalakótából 2016-ban 16-, tavaly 23-, és idén 31 párat regisztráltunk! Ez óriási eredmény. 

Fotó: Sebő Dóra

Fotó: Sebő Dóra
A költések közti "időeltolódást" természetesen mi is tapasztaltuk: A fönti két kép
ugyanazon júliusi napon készült... 
Fotók: Sebő Dóra

A 2018-as szezon végén köszönjük a segítséget: 

Bodnár Katalin, Deák Gábor, Dudás György, Fehér Katalin, Frank Tamás, Golen Gerhárd, Jakab Sándor, Juhász Benedek, Kleszó András, Korompainé Szitta Emese, Magos Gábor, Molnár Márton, Pálfy Andrea Anna, Sass Barna Attiláné, Sasvári János, Sebő Ádám, Sebő Dóra, Seres Mihály Nándor, Soós Gábor, Tóth Katalin, Vályi-Nagy Zoltán, Zákány Albert!

Fotó: Jakab Sándor
Augusztus végén-szeptember elején a szalakóták elindulnak Afrika felé..
1-2 "kései" megfigyelést leszámítva a mi szalakótáink is elhagyták a költőterületeket
(Fotó. Jakab Sándor)

A szalakóta-védelmi program honlapja: www.rollerproject.eu, 
Közösségi oldala: www.facebook.com/rollerproject

Hák Flóra
2018.09.19.