A Bükki Helyi Csoport a Mátrában szinkronozott

A nagytestű ragadozó madarak és feketególya jelenlétének megállapítására, költőhelyük behatárolására a több pontból párhuzamosan történő úgynevezett „kiülés”, más néven szinkron megfigyelés szolgál.  A „bükkiek” már több évtizede folytatják ezt a sok embert és szabadidőt  igénylő tevékenységet. 

Fekete gólyát figyeltünk meg a mátrai kiülésen

Most a BNPI Mátrai Tájegységének segítettünk be a Nyugati-Mátra természeti értékeinek feltárásába. A természetvédelmi őrökkel és a PannonEagle  Life néhány aktivistájával kiegészülve sok helyszínről próbáltuk kimutatni a potenciálisan előforduló, ritka fajokat. Kígyászölyv, békászó sas, parlagi sas, fekete gólya szerepelt a kívánság-listán, melyekből sajnos csak utóbbi hármat sikerült megfigyelnünk, egy vándorsólyom párral kiegészülve. De a tavaszi erdő gazdag madárvilága, a jó idő és jó hangulat kárpótolt a fokozottan védett ritkaságok viszonylag szerény jelenlétéért.

 Kis poszáták énekeltek a közelünkben  Egerészölyv - a szinkron egyik főszereplője 

Később, a fiókanevelés időszakában is érdemes ilyen megfigyeléseket kivitelezni, reméljük akkor is tudunk segíteni ott, ahol szükség van rá!

Köszönet a szervezőknek és a résztvevőknek!