"Bükki vándorok"

Helyi csoportunk a kezdetek óta nagy figyelmet szentel a hazai ragadozómadár-védelemnek. Kivesszük a részünket a fokozottan védett madárfajok állományának feltérképezésében, segítve ezzel, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkáját és a gyakorlati védelem megvalósítását. 

Frissen kirepült vándorsólyom fióka (Fotó: Szitta Tamás)

A Bükk hegységben jelenleg a "bükkiek" nevezetes madara, a kerecsensólyom helyett, az ezredforduló táján visszatelepült vándorsólyom költ. Állománya lassú növekedést mutat, szerencsére szinte minden évben jelennek meg új párok. Általában ragaszkodik tradicionális fészkelőhelyeihez, melyek elsősorban a természetes sziklafalak, de gyakran kőbányákban is megtelepszik. Zavarásra igen érzékeny, ha fészkelőhelye emberi vagy állati háborgatásnak van kitéve, új helyet is választhat magának.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival együttműködve, önkénteseink segítségével idén több vándorsólyom revírt ellenőriztünk.

A színes gyűrűk jelentősen megkönnyítik az egyedek azonosítását (Fotó: Szitta Tamás)

A színes gyűrűk jelentősen megkönnyítik az egyedek azonosítását (Fotó: Szitta Tamás)

Az egyik általunk kontrollált pár, 3 fiókát nevelt fel sikeresen. Egy másik sajnos nem költött hagyományos, több éve használt fészkelőhelyén. A sólymok kora tavasszal jelen voltak kedvenc sziklájukon, de költésbe nem kezdtek. Több alkalommal figyeltük meg a párt egy közeli, potenciális élőhelyen, ahol reméltük, hogy költeni fognak, de ezt bizonyítani nem tudtuk. Feltételezhetően a fészkelőhely elhagyásának egyik oka, hogy tavaly egy a közelben fészkelő uhu-pár, kifosztotta a sólymok fészekalját.

Adult vándorsólyom (Fotó: Szitta Tamás)

Adult vándorsólyom (Fotó: Szitta Tamás)

A vándorsólyom védelemmel kapcsolatos további információk: https://www.mme.hu/vandorsolyom-fajmegorzesi-program