Bükki vándorsólyom Csehországban, a Morva-Karsztban

Tavaly a Morva-Karsztban 48 év után megjelent egy vándorsólyom pár. A tojó gyűrűkódját idén sikerült leolvasni!

A fészektestvér (Fotó: Szitta Tamás)

2018-ban a Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület a vándorsólymot (Falco peregrinus) választotta az év madarává. Idén nyáron elmaradt a szokásos, egy hónapig tartó internetes szavazás, ennek oka, hogy idén húsz éve tért vissza hazánkba fészkelő fajként a vándorsólyom. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és az MME Bükki Helyi Csoportja a vándorsólyom védelmével kiemelten foglalkozik, így az Elnökség döntésével a helyi csoport vezetőségével természetesen egyetértünk. 

Idén René Bedan-tól, Csehországból kaptunk egy érdekes információt egy 2013-ban napvilágot látott bükki fiókáról! 

Tavaly a Morva-Karsztban 48 év után megjelent egy vándorsólyom pár - a fészkelésről láthatunk egy videót is, amit René megosztott velünk:


Forrás: René Bedan

A tojó gyűrűkódját idén sikerült leolvasniuk. A madarat Szitta Tamás és Pongrácz Ádám, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa gyűrűzte meg műfészekben, 2013-ban a Bükk-hegységben. A madár tradicionális sziklai költőhelyen kelt, helyén a korábbi évtizedekben kerecsensólyom (Falco cherrug) költött. A gyűrűzéskor erről a fiókáról sajnos Szitta Tamás nem készített fotódokumentációt, viszont hím fészektestvéréről igen, ugyanis ketten voltak a fészekaljban. A madarak "anyját" is sikerült lencsevégre kapni.

Az "örömhír" nagy média érdeklődést keltett René-éknél Csehországban is, erről egy újságcikket, és egy linket is küldött nekünk: http://zrcadlo.net/clanky/Sokolka-do-Moravskem-krasu-priletla-z-Bukovych....

A bükki fészek tojója 2013-ban - a csehországi madár anyja (Fotó: Szitta Tamás)
A bükki fészek tojója 2013-ban - a csehországi madár anyja (Fotó: Szitta Tamás)

A két fióka műfészekben kelt, melyeket Pongrácz Ádám, a BNPI munkatársa gyűrűzött Szitta Tamás gyűrűjével (Fotó: Szitta Tamás)
A fióka műfészekben kelt - A képen a fészektestvér látható (Fotó: Szitta Tamás)

Az "örömhír" médiaérdeklődést keltett (Forrás: René Bedan)
Az "örömhír" médiaérdeklődést keltett Csehországban (Forrás: René Bedan)

A jövő év madara (Fotó: Szitta Tamás)
A jövő év madara - még egy kép a tojóról (Fotó: Szitta Tamás)

Nagy öröm, hogy 4 év elteltével hírt kaptunk e bükki vándorsólyomról, és hogy ilyen szép helyen költ! Köszönjük Renének az információkat!

Hák Flóra
MME Bükki Helyi Csoport
2017.10.28.