Chernel István Emlékéremmel tüntették ki Seres Nándort

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2017. évi küldöttközgyűlésén Chernel István Emlékérmet kapott Seres Nándor tagtársunk/barátunk!

Az emlékérem átvételekor (Fotó: Lendvai Csaba)

Chernel István Emlékéremmel az egyesület azon tagjait tünteti ki, aki akik kiemelkedő tudományos, gyakorlati vagy társadalmi tevékenységet fejtettek ki, illetve kiváló eredményeket értek el, az egyesület munkáját, és ezen keresztül a madár- és természetvédelem fejlesztését kimagasló módon elősegítették.

Seres Mihály Nándor 1991 óta tagja egyesületünknek. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatában dolgozik hivatásos természetvédelmi szakemberként, s a mai napig segíti egyesületünk munkáját és természetesen a madár-és természetvédelmet. Számos LIFE projekt-ben közreműködött már (Kerecsensólyom, Parlagisas, Szalakóta, Kék vércse…stb.), hogy a közel jövőből említsünk pár tevékenységet e téren: Parlagisas fészekőriztetés a Borsodi-mezőségen (2016-os év turnusai), kék vércse-, és szalakóta mesterséges odúkihelyezések, állományfelmérések, vércsék színes gyűrűs jelölése, ragadozómadár-monitoring…stb.

Kígyászölyv a Borsodi-mezőségen (Fotó: Seres Mihály Nándor)
Kígyászölyv a Borsodi-mezőségen (Fotó: Seres Mihály Nándor)

Egyesületünket ezen túl minden évben közösségi programok kivitelezésével segíti, melyek ebben az évben: Madármegfigyelő kerékpártúra a Borsodi-mezőségen (május), Vándormadarak megfigyelése a Borsodi-mezőségen (október). Nándor a Gólya Road Show-k alkalmával is centrális tagtársunk és vezeti a mezőségi fészkek meggyűrűzését, melyre idén júniusban is sor kerül Mezőnagymihályon. 

Rétisas műfészek kihelyezésénél (Fotó: Szitta Tamás)
Rétisas műfészek kihelyezés (Fotó: Szitta Tamás)

Madármegfigyelő túra a Borsodi-mezőségen (Fotó:Ujhelyi Sándor)
Madármegfigyelő túra a Borsodi-mezőségen (Fotó:Ujhelyi Sándor)

Seres Nándor koordinálta az elmúlt években a hamvas rétihéja felméréseket is a Borsodi-mezőségen, melyet tagtársaink segítségével, és a Ragadozómadár-Védelmi Szakosztály főszervezésével vitelezünk ki. 

Gratulálunk Neked Nándi, és köszönjük a munkádat!

Az Egyesület a „Chernel István emlékérem” alapításával emléket kíván állítani Chernel Istvánnak, a magyar madártan kimagasló egyéniségének.

2017.05.31.