Első negyedévünk összefoglalója

A Bükki Helyi Csoport életében tevékenyen zajlott le az év első három hónapja. Folyamatosan szerveztünk közösségi programokat, és környezeti nevelést is végeztünk, amíg ezekre lehetőség volt. Ezen kívül számos esetben terepen is munkálkodtunk a különböző védett fajok sikeres megtelepedése és költése érdekében.

Rétisas (Fotó: Szitta Tamás)

    Közösségi programjainkat januártól szerveztük egészen addig, amíg a jelenlegi egészségügyi helyzet miatti korlátozásokat el nem rendelték. Január első felében Madarász sétát tartottunk Somoskői Péter vezetésével Miskolcon, ahol az érdeklődők számos madárfajt figyelhettek meg. Január 23-án került megrendezésre a Miskolci Madarászkör, melyen az aktív önkéntesek beszélték meg a soron következő Miskolci Bagolyles aktuális feladatait. Szintén ezen a napon volt megtartva az Egri Madarászkör, amelyen Szitta Tamás tartott előadást az alpesi gőtékről és védelmükről. 

    Február elsején zajlott le több hetes előkészület után a rendkívül nagy volumenű és sokoldalú VII. Miskolci Bagolyles, melynek fő szervezője Somoskői Péter alelnökünk, illetve lelkes segítői voltak. A rendezvényen 339 látogató találhatta meg a neki megfelelő programot. A gyerekek különböző pontgyűjtő állomásokon játékos formában tehettek szert új ismeretekre.  A felnőtteknek is készültünk tesztekkel, előadásokkal. A rendezvényünkön több meghívott civil szervezet is képviseltette magát. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, Kleszó András előadást tartott az év emlőséről, a vidráról, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai pedig az év hüllőjéről nyújtottak ismereteket az éredklődőknek. Az Egyetem előtt Madarász séta és madárgyűrűzés zajlott.

Bagolykiállítás    Fotó: Juhász Csaba

Bagolykiállítás  Fotó: Juhász Csaba

    Február 5-én  az Egri Természetismereti Estek sorozatában Dr. Kiss Béla hidrobiológus előadását hallgathattuk meg "A víz alatt is lehet sivatag" címmel, melyről az Eger TV is közölt riportot. Február 14-15-16-án zajlott Miskolcon a Kocsonya Fesztivál, melyen a Zöld Kapcsolat Egyesület szervezésében Zöld Sátor működött, ahol számos természetvédelemmel foglalkozó civil szervezet képviseltette magát. Minket is meghívtak a három napos rendezvényre, ahol MME standdal vártuk a kedves érdeklődőket. Itt az adománygyűjtésen kívül lehetőségünk nyílt széles társadalmi rétegeket megszólítani, önkéntes munkánkról ismereteket nyújtani. A gyerekeknek év madara, Natura 2000 és a madáretetéssel, madárfajok ismeretével kapcsolatos feladatokkal, játékokkal készültünk. 

Kocsonya fesztivál (Fotó:Juhász Csaba)

Zöld Sátor  (Fotó: Juhász Csaba)

    Február 27-én ismét megszerveztük Egerben a Kollektív Házban a Madarászkörünket, ahol helyi madármentőnk, Kelemen Tamás tartott egy rendkívül szórakoztató és számos ismeretet nyújtó előadást: Madármentés a hétköznapokban címmel. Következő közösségi programjaink az odútelepek köré szerveződtek.  Február 29-én a Miskolci Állatkert és Kultúrpark területén tartott odútisztítást a Miskolci Csapat, Somoskői Péter vezetésével, majd március 7-én a Bükk-Fennsíkon , Jávorkúton szintén elvégezték a tisztítási munkálatokat., mely után madarász sétát és madárgyűrűzési bemutatót szerveztek.

Jávorkúti gyűrűzés  Fotó: Juhász Csaba
Jávorkúti gyűrűzés  (Fotó: Juhász Csaba)

Miskolci Állatkert és Kultúrpark  Fotó: Juhász Csaba

Nagy munkában a Miskolci Állatkertben (Fotó: Juhász Csaba)

     Közösségi programként hirdettük meg március 10-én ,Szúcson a mesterséges fecskefészkek kihelyezését, melyhez a helyszínt egy természetszerető gazdálkodó, Lakatos Péter ajánlotta fel. Az ő állattartó telepén és ingatlanán helyeztük ki a Berzsenyi Marianna által készített kerámia fecskefészkeket. Péter ezen kívül aktív munkájával és saját eszközeivel is segítette munkánkat.


Kihelyezett fecskefészkek  (Fotó: Eperjesi Katalin)

    Szemléletformálásban és környezeti nevelésben sem tétlenkedett csapatunk. Január 24-én Korompainé Szitta Emese tagtársunk tartott Madárbarát Kert foglalkozást a Napsugár Tagóvoda óvodásai számára Egerben az Érsekkertben, ahol a gyerekeknek megmutatta az etetőket, az odúkat és a fákon a madarak fészkelési lehetőségeiről mesélt a kicsiknek, miközben az ott található madarak közül széncinkét, kékcinkét és barátcinegét láthattak az óvodások. Ezt követően Február 5-én délelőtt az Ovi-Vár tagóvoda kis óvodásainak Év madara foglalkozást tartottunk, 8-án pedig Emese Bátorban egy helyi rendezvényen-melyet a Kárpátok Alapítvány szervezett- Madárbarát Kert foglalkozást tartott, melynek során a gyerekekkel madárkalácsot is készítettek. Február 27-én délelőtt Somoskői Péter tartott csoport szobai foglakozást a Kisgyőri óvodásoknak a madarak tavaszi életéről, utána az udvaron madár sziluett felismerő játék fárasztotta a gyerekeket az alvás előtt. Másnap Madárbarát Kert előadást tartottunk a Gárdonyi Géza Gimnázium 5-6. osztályos tanulói számára Egerben.

Év madara foglalkozás Fotó: Juhász Krisztina
Év madara foglalkozás  (Fotó: Juhász Krisztina)

    Terepmunkáink is januárban kezdődtek. Január 13-án már elkezdtük a szalakóta odúkat kihelyzését a Borsodi-Mezőségen, majd koordinátáikat rögzítettük. Január 18-án helyi csoportunk több tagja is részt vett a XXVII. Országos Sasszinkronon. A kijelölt területeken tartózkodó összes sasfaj egyedszámát, területhasználatát rögzítettük, de természetesen egyéb fajok megfigyelését is elvégetük. ( pl. karvaly, kékes rétihéja, kerecsensólyom, gatyás ölyv, vándorsólyom, vörösvércse, nagy őrgébics stb.) Január 25-én az erdei fülesbagoly számlálás országos felmérésébe kapcsolódtunk be több csapattal, összesen 18 önkéntes részvételével.Február végén a Tiszalúci gyűrűzőtábor területére helyeztünk ki odúkat, felújítottuk a pallósort és élőhelyrekonstrukciót végeztünk.Március 11-én a Borsodi-Mezőségen végeztük el a vércsetelep költőládáinak tisztítását és felújítását a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival együttműködve. Programjainkról az Eger Hírek is közölt cikket.  Március 21-én gyurgyalag élőhely rekonstrukciót végeztünk Bogács és Cserépfalu közelében.


Vércsetelep rekonstrukció  (Fotó: Eperjesi Katalin)

Sasszinkron Fotó: Juhász Csaba
Sasszinkronon (Fotó: Juhász Csaba)